D-vitaminer under graviditeten kan mindske risiko for ADHD
04 oktober 2016

D-vitaminer bliver både lovprist og kritiseret. Men nu peger et nyt studie på en helt ny positiv sideeffekt af at tage D-vitamin, mens du er gravid.

Hvis mor tager D-vitaminer, når hun er gravid, ser det nemlig ud til at give færre tegn på ADHD, viser et nyt studie fra Odense Børnekohorte. Det skriver Syddansk Universitet (SDU) i en pressemeddelelse.

Mere præcist kan forskerne se, at et højt niveau af D-vitamin i navlesnorsblodet er relateret til færre ADHD-symptomer, når børnene er 2,5 år. ADHD-symptomerne kan for eksempel være ekstrem uro, uopmærksomhed og impulsivitet, skriver SDU i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Professor: D-vitamin til gravide forebygger astma hos små børn

»For hver lille stigning i D-vitamin-koncentrationen i navlesnorsblodet, faldt risikoen for at score højt på ADHD-symptomskalaen,« forklarer én af studiets forfattere, professor Niels Bilenberg fra SDU og Børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling, Psykiatrien i Region Syddanmark, i pressemeddelelsen.

En anden af forfatterne, den medicinstuderende Jens Bull Aaby, supplerer:

»Vi blev meget overraskede over, at sammenhængen var så tydelig, for det er ikke vist før, at man kan spore denne sammenhæng i en så lav alder. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at D-vitamin beskytter mod tidlige tegn på ADHD. Kun at der er en sammenhæng, som vi ikke kan forklare på anden vis.«

Forskerne fulgte 1233 børn fra Odense Kommune.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Australien & New Zealand Journal of Psychiatry.

LÆS OGSÅ: ANALYSE: Det store D-vitamin-paradoks

LÆS OGSÅ: Forsker: Der er håb i sigte for ADHD-børn og deres familier

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.