Cystisk fibrose: DTU-forskere opfinder chip, der sporer lungebakterier via ånde
Kilde: 
05 januar 2017

Børn med den arvelige lungesygdom cystisk fibrose får ofte luftvejsinfektioner, som kan være vanskelige at diagnosticere. Metoderne hertil er desuden meget indgribende og ubehagelige for barnet.  

Men nu har en forskergruppe fra DTU Nanotech udviklet en chip, der kan påvise specifikke gasser fra luftvejsinfektioner, som produceres af bakterier i lungerne. Når patienter ånder ud på chippen, opfanges gasserne, og luftvejsinfektionerne kan diagnosticeres uden invasive metoder. Det skriver DTU Nanotech i en pressemeddelelse

Kroniske lungeinfektioner, forårsaget af bakterien 'Pseudomonas aeruginosa', er ansvarlige for størstedelen af sygdomme og dødsfald blandt patienter med cystisk fibrose. Derfor er det vigtigt at kunne påvise infektionen og give antibiotika, før den bliver kronisk.

I Danmark har det hidtil krævet et omfattende, ubehageligt indgreb med rør i næsen hos børn, som kun er foretaget på månedlig basis. Men med den nye, hurtige, behagelige chip-metode kan undersøgelsen foregå oftere, således at luftvejsinfektionerne kan diagnosticeres tidligere. 

»Vi håber, at vores chip kan udvikles til et hjemmediagnosticeringsredskab for P. aeruginosa-lungeinfektioner. Det vil betyde mindre lidelse og en potentielt højere forventet levealder for patienterne,« siger Rikke Kragh Lauridsen, som er ph.d.-studerende ved DTU Nanotech og medudvikler af chippen, i pressemeddelelsen

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.