Coronavirus med baby: Her er forskeres råd til at minimere smitte
Den gode nyhed er, at forskningen tyder på, at babyer næsten aldrig bliver alvorligt syge af coronavirus.
Baby coronavirus COVID-19 smitte råd

Heldigvis bliver babyer som oftest ikke syge af coronavirus - men de kan stadig smitte. Her er nogle af forskningens råd til, hvordan du bedst kommer igennem corona-krisen med et lille barn. (Foto: Shutterstock)

Heldigvis bliver babyer som oftest ikke syge af coronavirus - men de kan stadig smitte. Her er nogle af forskningens råd til, hvordan du bedst kommer igennem corona-krisen med et lille barn. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Hvis du har en baby, er du måske bekymret over, om den lille guldklump får den frygtede virus.

Den gode nyhed er, at forskningen tyder på, at babyer næsten aldrig bliver alvorligt syge af coronavirus. Og selvom de bliver smittede, kan de ofte slippe uden at få symptomer.

Men alligevel kan virussen påvirke de små på andre måder.

For eksempel kan det blive en udfordring at få adgang til sundhedsvæsnet, forbrugsvarer og børnepasning.

Hvis du allerede tænker over det nu og forbereder dig på udfordringerne, kan det gøre det nemmere for dig som forælder at tackle de kommende uger.

Pas ekstra godt på

Hvis coronavirussen smitter meget bredt, vil sundhedsvæsnet have svært ved at følge med i et stykke tid.

Omkring 20 procent af de coronasmittede, som skal bruge hospitalsbehandling, er indlagt i to uger eller mere.

Hospitaler og de praktiserende læger får travlt med at behandle coronapatienter, hvilket kan gøre det svært at få adgang til sundhedspleje, hvis dit barn bliver sygt under andre omstændigheder.

(Bliver dit barn alvorligt syg i Danmark, vil det selvfølgelig stadig have adgang til lægehjælp, red.)

Der er også andre ting, du kan gøre for at holde din baby rask, så han eller hun ikke vil få brug for lægehjælp.

Ved at være ekstra opmærksom beskytter du også andre omkring dig, som er mere sårbare end dit eget barn overfor coronavirus.

Tænk på din og barnets hygiejne

Allerførst kan du øve dig på at have gode hygiejnerutiner selv.

Vask hænder ofte, undgå tæt kontakt med andre så meget som muligt, host og nys ned i albuen eller en papirserviet, og undgå at røre ved dine øjne, næse og mund.

Babyer putter deres hænder i munden lige meget hvad – det skal de jo gøre – så det er en god idé at inkludere babyen i de samme rutiner, som du selv indgår i.

Vask deres ansigt og hænder ofte og de overflader og ting, de rører ved. På den måde holder du bedre barnet fri fra infektioner og undgår at sprede smitte.

Sørg for, at dit barns vacciner er opdaterede

Rutine-vaccinationer er den sikreste, mest effektive måde at beskytte babyer og børn mod sygdom.

Så hold dit barns vacciner helt opdaterede for at minimere risikoen for, at de har brug for lægebesøg, mens vores sundhedsvæsen kæmper mod COVID-19.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvis du ammer

Brystmælk indeholder mange gode ting – blandt andet ingredienser, der forebygger og bekæmper infektion.

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler fuld amning, indtil barnet er mindst seks måneder gammel, og at man derefter fortsætter med delvis amning, til barnet er et år eller mere.

Hvis dit barn er under seks måneder og ernærer sig med brystmælk, beskytter du det mod et væld af infektioner og reducerer dets behov for lægehjælp ved at holde barnets kost til udelukkende at komme fra amning.

Hvis du har en større baby, som stadig ammes, vil dét at blive ved med at give dem modermælk være med til at beskytte dem mod andre sygdomme, indtil coronapandemien er slået ned.

baby amning coronavirus modermælkserstatning smitte

Hvis dit barn skal have modermælkserstatning, så vær ekstra forsigtig, når du håndterer flaskerne. (Foto: Shutterstock)

Hvis du bruger modermælkserstatning

Man kan ved et uheld nemt få bakterier med ned i flaskerne, når man gør modermælkserstatningen klar til sit barn.

Så, fordi lægehjælp for tiden kan være sværere tilgængeligt end normalt, er det en god idé at være lidt ekstra forsigtig det næste stykke tid.

Vær derfor ekstra forsigtig, når du håndterer flaskerne.

Det betyder, at du skal:

  • Vaske dine hænder grundigt med sæbe
  • Vaske flaskerne grundigt efter brug
  • Sterilisere flaskerne efter hvert brug
  • Bruge meget varmt vand til at mikse modermælkserstatningen
  • Husk også at nedkøle flaskerne i køleskabet, ryste dem forsigtigt og tjekke, at indholdet ikke er for varmt, inden du giver flasken til din baby.

Køb baby-gear til 2-3 uger

Det kan være svært at få købt ind, hvis du er nødt til at gå i karantæne hjemme.

Det anbefales, at du sørger for at have et lille lager af baby-gear derhjemme, som kan vare 2-3 uger. Det kunne for eksempel være bleer eller engangsklude.

Hvis du bruger modermælkserstatning, så køb nok til, at det kan vare i tre uger – men husk så også at tjekke udløbsdatoen.

Hvad nu, hvis du som mor får coronavirus?

Mødre har en større risiko for at få coronavirus end deres børn.

Og hvis du ammer, og du bliver syg, så anbefaler UNICEF faktisk, at du bliver ved med at amme. Virussen er nemlig ikke blevet fundet i brystmælk.

Du kan tage en maske på, mens du er sammen med dit barn, vaske hænder før og efter kontakt med barnet, rengøre og desinficere overflader, flasker og andet. Det kan være med til at forhindre dit barn i at få virussen.

Hvis du – mod alt forventning, hvis du ellers er sund og rask – skulle havne på hospitalet, kan du stadig pumpe brystmælk til dit barn.

Hold bedsteforældrene raske

Hvis du eller din partner bliver syg eller har hjemmearbejde, så kan det være, der er andre, som må passe din baby eller dine børn.

Babyer har en tendens til at dele deres spyt med dem, som passer på dem.

Men husk: Babyer kan være smittede med coronavirus, helt uden at vise symptomer på det. På den måde kan de nemt komme til at smitte de mennesker, der passer dem.

Der er mange forældre, som bruger bedsteforældrene som en god og solid støtte, når det kommer til børnepasningen.

Desværre er det netop mennesker over 60 år, som coronavirussen rammer hårdest.

Så, hvis dine yndlingsvikarer er over 60, så er det en god idé at finde på alternativer, hvis dit barn har brug for pasning.

Er det ikke muligt at finde alternativer, er det en god idé at følge de råd, som er givet her i artiklen, hvis du vil undgå at smitte bedsteforældrene.

Karleen Gribble og Nina Jane Chad hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Thea Kjærulff Torp.
The Conversation
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk