Danske børn og unge har en meget lav risiko for at få senfølger ovenpå coronasmitte.
Det viser et stort studie foretaget af Syddansk Universitet. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne har fulgt 76.611 corona-positive børn og unge i alderen 12-17 år. De er sammenlignet med 900.000 børn og unge i samme aldersgruppe, der er testet negative for coronavirus i samme periode.
Resultatet er, at 361 (0,5 procent) blev indlagt indenfor den første måned efter at være blevet smittet med coronavirus. 10 (0,01 procent) kom på intensiv-afdelingen.
Børnene er blevet fulgt i op til 6 måneder frem til oktober 2021 ved hjælp af de danske sundhedsregistre. Her kan man se, om børnene har været i kontakt med hospitalet, har fået stillet diagnoser, modtaget receptpligtig medicin eller besøgt deres praktiserende læge.
»Vores studie viser, at coronasmittede børn og unge går lidt mere til deres praktiserende læge op til et halvt år efter smitten. De ser dog ikke ud til at starte mere lægemiddelbehandling eller komme mere på hospitalet,« forklarer førsteforfatter Helene Kildegaard. Hun er læge og ph.d.-studerende ved Klinisk farmakologi, farmaci og Miljømedicin, Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU ifølge pressemeddelelsen.
Helene Kildegaard uddyber:
»Det udelukker på ingen måde, at nogle børn og unge kan opleve generende følgevirkninger som hovedpine og træthed i månederne efter infektionen, men vi ser heldigvis ikke tegn på mere alvorlige senfølger, eller at det udmønter sig i et øget behov for behandling.«
Derudover viser studiet også, at den pfizer-vaccine, de unge er blevet vaccineret med, har en beskyttelse på 93 procent, ifølge pressemeddelelsen.
Studiet er udgivet i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.
tkt