Corona-vacciners effekt forsvinder hurtigt hos visse kræftpatienter
Vaccinerne beskytter de fleste kræftpatienter. Men immuniteten falder hurtigt hos nogle patienter med blodkræft. 
kræft blodkræft corona covid-19 vacciner vaccineret immunitet antistoffer

Patienter med de såkaldt solide kræfttyper er generelt godt beskyttet af vaccinen. Men blodkræft giver problemer. (Foto: Shutterstock)

Patienter med de såkaldt solide kræfttyper er generelt godt beskyttet af vaccinen. Men blodkræft giver problemer. (Foto: Shutterstock)

To skud vaccine mod COVID-19 beskytter de fleste patienter med kræft næsten ligeså godt som raske.

Men hos nogle kræftpatienter forsvinder effekten af vaccinen hurtigt, i månederne efter at de er blevet færdigvaccineret.  

Især patienter med visse typer kræft i blodet er dårligt beskyttet af vaccinen, viser et nyt britisk studie, hvor forskerne har fulgt 585 kræftpatienter, der har fået to doser enten af AstraZenecas eller Pfizers vaccine. 

Studiet, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Cancer, bakkes op af tidligere forskning, der også har fundet, at især patienter med blodkræft tager dårligere imod vaccinen end raske.

Deres immunitet falder markant, og nogle gange forsvinder antistofferne mod coronavirus helt, i månederne efter at de er blevet vaccineret.  

»Det er dem med hæmatologisk cancer, som har dårligst immunrespons. Dem, der har solide kræftformer, har kun en lidt sænket immunrespons i forhold til raske,« siger Henrik Ditzel, der er overlæge og professor på onkologisk afdeling på Odense Universitetshopital og på Syddansk Universitet.

Blodkræft hæmmer immuncellerne

Solide kræfttyper er eksempelvis brystkræft, lungekræft, prostatakræft eller kræft i tarmene.

Hæmatologisk cancer - også kaldet blodkræft - rammer celler i blodbanen. 

»Det er ikke så underligt, at vaccinerne virker dårligere på patienter med blodkræft, for de har ofte kræft i immuncellerne. Det er de celler, der skal danne antistoffer, hvis man bliver smittet med corona,« siger Henrik Ditzel. 

Dansk forskning bakker op

Henrik Ditzel har tidligere stået i spidsen for et dansk studie, hvor forskerne undersøgte, hvordan immunforsvaret udviklede sig hos 524 patienter med forskellige former for kræft, efter at de var blevet vaccineret mod COVID-19. 

Forskerne fandt, at patienternes niveau af antistoffer mod coronavirus faldt over tid: Hos 10 procent at dem, der havde antistoffer i blodet, efter at de var vaccineret, var antistofferne forsvundet helt efter 3 måneder.

Stort set alle dem, der efter tre måneder ikke længere var beskyttet mod corona, var patienter med blodkræft eller patienter, som var i behandling med kemoterapi, samtidig med at de blev vaccineret.

Patienter med solide kræftformer, der var i behandling med immunterapi eller stråler, var næsten lige så godt beskyttet af vaccinen som raske, fortæller Henrik Ditzel. 

I det britiske studie finder forskerne også, at især patienter med blodkræft havde lave niveauer af antistoffer mod de tre nye coronavarianter Alpha, Beta og Delta, efter de havde fået anden vaccinedosis. 

AstraZenecas vaccine er med i studiet

I det britiske studie har forskerne også set på effekten af AstraZeneca-vaccinen, der ikke længere er i brug i Danmark. 

AstraZenecas vaccine virker generelt lidt dårligere end Pfizers og Moderna, også på raske. Og i studiet finder forskerne da også en lavere immunrespons hos patienter, der har fået AstraZenecas vaccine, end dem der har fået Pfizers. 

Resultatet af det britiske studie stemmer dermed overens med det danske og de øvrige, der er lavet, siger Henrik Ditzel. 

Blodkræft bør prioriteres til 3. stik

I et andet studie, der også lige er blevet publiceret i Nature Cancer, har de samme britiske forskere set på niveauet af antistoffer i blodet hos uvaccinerede kræftpatienter, der har været smittet med coronavirus. 

I blodet hos patienter med solide kræfttyper var der tegn på immunitet, efter at de havde været smittet. Men det var ikke tilfældet hos alle patienter med blodkræft. 

Forskerne konkluderer, at patienter med blodkræft har højere risiko end andre for at få COVID-19, uanset om de har været smittet eller har fået to vaccinedoser.

Derfor bør de komme først i køen til 3. stik, anbefaler de. 

I Danmark tilbyder Sundhedsstyrelsen allerede patienter med svært nedsat immunforsvar - for eksempel personer med forskellige typer blodkræft - tredje stik.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk