Corona-studie, der fik stoppet forsøg med hydroxyklorokin, trækkes tilbage
Hydroxyklorokin

Manglende åbenhed om datagrundlaget for det opsigtsvækkende og kritiserede studie fører til tilbagetrækningen. (Foto: Shutterstock)

Manglende åbenhed om datagrundlaget for det opsigtsvækkende og kritiserede studie fører til tilbagetrækningen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
04 juni 2020

Det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet har besluttet at trække et meget omtalt observationsstudie tilbage, skriver tidsskriftet på sin hjemmeside.

Studiet byggede angiveligt på en analyse af 96.032 patientjournaler og indikerede, at patienter med COVID-19 havde øget dødelighed, når de var blevet behandlet med lægemidlet hydroxyklorokin.

Det fik efter studiets offentliggørelse 22. maj både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Lægemiddelstyrelsen i Danmark til midlertidigt at stoppe forsøg med lægemidlet. 

Men datagrundlaget for studiet har de seneste dage vakt alvorlige bekymringer og spørgsmål om studiets troværdighed.

Blandt andet skrev 180 forskere et åbent brev med 10 kritikpunkter angående efter deres mening besynderlige forhold i studiets data, hvilket du kan læse om i artiklen 'Tidsskrift igangsætter undersøgelse af studie, der fik stoppet forsøg med hydroxyklorokin'.

Tre af forskerne bag studiet lancerede derfor en uafhængig undersøgelse af datagrundlaget, men de har nu meddelt The Lancet, at det ikke har været muligt at nå til bunds i sagen.

De forklarer, at firmaet Surgisphere Corporation, der havde stået for at indhente den store mængde data, ikke ville udlevere det fulde datasæt. 

»Baseret på denne udvikling kan vi ikke længere stå inde for pålideligheden af de primære datakilder. På grund af denne uheldige udvikling beder forfatterne om at få studiet trukket tilbage,« skriver de tre forskere i en meddelelse til The Lancet.

 

 

Tidsskriftets redaktør, Richard Horton, forklarer, at han er forfærdet over udviklingen.

»Dette er et chokerende eksempel på dårlig forskningsadfærd midt i en global sundhedskrise,« siger han til The Guardian.

WHO har påbegyndt forsøg med hydroxyklorokin igen, efter organisationen har gennemgået data, der har givet grund til bekymring om bivirkinger ved brug af hydroxyklorokin, men WHO's undersøgelse konkluderede, at der ikke var grund til at ændre i forsøgene.

Lægemiddelstyrelsen har endnu ikke taget en beslutning om fortsættelse af de danske forsøg, men styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, har kommenteret tilbagetrækkelsen af Lancet-studiet på Twitter.

»Dette er meget bekymrende, og vi vil selvfølgelig tage dette med i vores behandling af pausen af de danske kliniske studier,« skriver han.

Forskerne bag et dansk forsøg med hydroxyklorokin på Herlev og Gentofte Hospital skrev tidligere i dag i en artikel på Videnskab.dk, at de håber på at få lov til at genoptage deres studie.

»Det er vigtigt, at der udføres kliniske lodtrækningsforsøg som vores for at afklare både effekt i forhold til ingen effekt og også i forhold til eventuelle risici ved behandlingen,« skriver de i artiklen Kan hydroxyklorokin og azitromycin behandle COVID-19?.

Opdatering 5. juni 2020 kl. 15:33: Lægemiddelstyrelsen meddeler nu, at de fem danske forsøg med hydroxyklorokin mod COVID-19 kan genoptages.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.