Chili forbundet med lavere dødelighed
16 januar 2017

Mennesker, der spiser chilipebre, har 13 procent lavere dødelighed, konkluderer et forskerpar fra University of Vermont i USA i et stort befolkningsstudie. Det skriver medicalxpress.com.

Sammenhængen kan blandt andet skyldes, at stoffet capsaicin i chili stimulerer bestemte proteiner kaldet Transient Receptor Potential (TRP)-proteiner i cellemembranen, fortæller forskerne i deres studie i tidsskriftet Plos One.

LÆS OGSÅ: Folk, der spiser krydret mad, lever længere

»Selvom mekanismen, hvorved chilipebre kunne forsinke dødeligheden, langt fra er fastslået, kunne Tansient Receptor Potential (TRP)-kanaler, som er de primære modtagere for stærke stoffer som capsaicin (den afgørende komponent i chilipebre) være delvis ansvarlig for den observerede sammenhæng,« skriver forskerne i studiet.

TRP-proteinerne sidder i cellernes overflade og sørger for at transportere bestemte stoffer ind og ud af cellen.

Andre studier har vist, at stimuleringen af bestemte TRP-kanaler kan starte mekanismer i cellen, der modvirker fedme, hvilket igen fører til lavere risiko for hjertekarsygdomme, stofskiftesygdomme og lungesygdomme, skriver forskerne i studiet.

LÆS OGSÅ: Hvorfor brænder stærk mad mere, når jeg drikker vand?

Forskerne understreger dog samtidig, at de kun har fundet en association – ikke en årsagssammenhæng – imellem chilipebre og lavere dødelighed.

Alligevel gætter de på, at man i fremtiden måske vil bruge chilipebre til at forebygge sygdomme.

»Fordi vores studie føjer til generaliserbarheden af tidligere resultater, kan indtagelsen af chilipebre, eller endda stærk mad, blive et kostråd og give næring til fremtidig forskning i form af kliniske studier,« siger medicinstuderende Mustafa Chopan, der er den ene medforfatter til studiet, til medicalxpress.com.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hjælper mælk på chili?

LÆS OGSÅ: Hvorfor er ekstremt stærke chilier blevet så populære?

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.