Chefens anerkendelse kan måske mindske sygefraværet
23 august 2016

De fleste synes nok, at arbejdsdagen bliver lidt bedre, hvis chefen giver et par rosende ord med på vejen.

Men anerkendelse fra den øverste del af hierarkiet kan betyde mere end som så.

Støtten fra lederen ser nemlig ud til at kunne modvirke langtidssygefravær som kommer af søvnproblemer, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Resultaterne tyder på, at hvis man reducerer mængden af opgaver i arbejdet eller forøger den anerkendelse medarbejderne oplever fra ledelsen, kan det være med til at forebygge langtidssygefravær som følge af søvnproblemer,« siger Ida E. H. Madsen, som er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og en af forskerne bag studiet i en pressemeddelelse.

Studiet viser, at sammenhængen mellem langtidssygefravær og søvnproblemer er stærkere, når lønmodtageren oplever høje arbejdskrav, mens den er svagere hos de mennesker, der får den største anerkendelse fra deres chef.

Det kan dog ikke siges med sikkerhed, at det er chefens anerkendelse, der er skyld i mindre sygefravær.

»Vi har i dette studie ikke gennemført ændringer på arbejdspladserne, men sammenlignet sandsynligheden for langtidssygefravær blandt medarbejdere med og uden søvnproblemer og med forskellige typer af arbejdsmiljø. Derfor kan vi ikke konkludere, at anerkendelse fra chefen også er årsag til mindre sygefravær,« siger Ida E. H. Madsen.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Work, Environment and Health.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.