Bryllupper gør kvinder fede
Når kvinder over 30 bliver gift, er der stor risiko for, at de tager alarmerende mange kilo på. Mænd tager derimod på, når de bliver skilt.

Det er et mysterium, hvorfor kvinder tager på, når de bliver gift. Men et bud lyder, at de bliver mere sociale og derfor får flere muligheder for at proppe i gabet. (Foto: Colourbox)

Det er et mysterium, hvorfor kvinder tager på, når de bliver gift. Men et bud lyder, at de bliver mere sociale og derfor får flere muligheder for at proppe i gabet. (Foto: Colourbox)

Fra nips-brud til fedtbjerg. En forvandling, der kan være svær at bære for nyslåede ægtemænd.

Men en forvandling, der er meget almindelig. I hvert fald hvis man tro forskere fra Department of Sociology ved Ohio State University.

De har netop fremlagt ny forskning, som viser, at kvinder over 30 år ofte tager meget på, når de er blevet gift. Mænd tager derimod på, når de bliver skilt.

»Det står nu klart, at ændringer i den ægteskabelige status påvirker mænd og kvinder forskelligt. Når mænd bliver skilt og kvinder bliver gift, øges sandsynligheden for, at de tager så meget på, at det udgør en sundhedsrisiko,« siger ph.d.-stipendiat Dmitry Tumin i en pressemeddelelse fra the American Sociological Association.

Forskere delte op efter vægt

Dmitry Tumin gennemførte undersøgelsen sammen med professor Zhenchao Qian. Den bygger på tal fra 10.071 amerikanere, der alle har levet i årene mellem 1986 og 2008.

Gruppens BMI (Body Mass Index) blev løbende noteret. På baggrund af det, delte forskerne folkene op i fire:

  • Dem, der tabte sig mindst 3 kg pr. 178. cm (den almindelige gennemsnitshøjde)
     
  • Dem, der tog 3-9 kg på pr. 178. cm
     
  • Dem, der tog mere end 9 kg på pr. 178. cm
     
  • Dem, der rundt regnet holdt vægten

I opdelingen tog forskerne højde for en bred vifte af ting, der kan påvirke vægten. Blandt andet fattigdom, uddannelse og kvindernes graviditet.

Du er ikke i fare i 20erne

Da forskerne så på de fire kategorier, og holdt dem op mod alder, viste der sig en tydelig tendens. Dellerne sniger sig til sidebenene, når man bliver gift eller skilt efter sin 30. sommer. Og jo ældre man bliver, desto større er risikoen, fortæller forskerne.

»Fra du er 22 til du er 30, er effekten af et bryllup eller en skilsmisse på vægten ikke særlig tydelig. Men det ændrer sig, når du er mellem 30 og 50 år,« siger Zhenchao Qian.

Kan endnu ikke forklare fedt-mysteriet

Det er svært at komme med en forklaring på det forunderlige fænomen.

Lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Thomas Nielsen fortæller, at der ikke umiddelbart findes forskning, der kan kaste lys over mysteriet.

Men australske forskere fra Queensland University er tidligere kommet med et bud i forbindelse med et lignende stort australsk studie, der er offentliggjort i The American Journal of Preventive Medicine.

De australske forskeres bud var, at kvindens sociale liv blomster op, når hun kommer i et forhold, og at hun derfor har flere ’legitime’ muligheder for at spise.

Kan måske forklares med chok

Dmitry Tumin, der står bag den aktuelle undersøgelse, har også et gæt:

»Når du bliver ældre, kommer ændringer i ægtestanden som et større chok, end hvis du er yngre. Og det kan påvirke din vægt,« siger Dmitry Tumin.

Men hvorfor de to køn reagerer forskelligt på henholdsvis at blive skilt og gift, har han ingen bud på.

Tumin gør opmærksom på, at undersøgelsen kun tager højde for de to første år efter den ægteskabelige ændring. Så om folk med tiden smider de ekstra kilo, ved man ikke.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.