Brugen af AstraZenecas COVID-19-vaccine stoppes midlertidigt
covid-19 corona vaccine bivirkninger astrazeneca

AstraZenecas vaccine er den sidste ud af tre, der på nuværende tidspunkt er taget i brug i Danmark. (Foto: Shutterstock)

AstraZenecas vaccine er den sidste ud af tre, der på nuværende tidspunkt er taget i brug i Danmark. (Foto: Shutterstock)

11 marts 2021

Sundhedsstyrelsen har valgt at holde pause med at vaccinere mod COVID-19 med vaccinen fra den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca. 

Pausen skyldes, at der i EU er kommet indberetninger om, at borgere har fået alvorlige blodpropper, kort tid efter at de har fået vaccinen. 

Det er endnu uvist, om blodpropperne skyldes vaccinen, eller om de ville være opstået, uanset om de ramte var blevet vaccineret eller ej. 

Myndighederne er forsigtige

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm understreger i en pressemeddelelse, at beslutningen om at holde pause med vaccinen er truffet ud fra et forsigtighedsprincip. 

»Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker,« siger Søren Brostrøm.

»Samtidig er det vigtigt for os, at borgerne er trygge ved det tilbud, vi giver dem, og stoler på, at vi kan stå inde for kvaliteten af de vacciner, som vi har i vores program. Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger.« 

Flere andre lande holder også pause

Flere andre lande har også indstillet brugen af et bestemt parti af AstraZeneca-vaccinen, herunder Østrig, Estland, Letland, Luxembourg og Litauen, mens sagen undersøges nærmere, meddeler Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er i gang med en undersøgelse af, om det er tilfældigt, at borgere har fået blodpropper relativt kort tid efter, at de er blevet vaccineret, eller om der kan være en sammenhæng med vaccinen.

Indtil videre har EMA ikke fundet tegn på, at blodpropperne skyldes vaccinen, skriver agenturet:

»Den hidtil tilgængelige information indikerer, at antallet af blodpropper i vaccinede personer ikke er højere, end det er i den generelle befolkning.«

Brugen af vaccinen i Danmark stilles i bero i 14 dage, mens det europæiske lægemiddelagentur EMA færdiggør undersøgelsen.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget én indberetning om et dødsfald i Danmark som følge af blodpropper. Styrelsen behandler i øjeblikket sagen. 

Indkaldelser til første vaccination med AstraZeneca aflyses indtil videre, og dem, der allerede har fået 1. stik og venter på 2. stik, skal foreløbig vente, meddeler Sundhedsstyrelsen.

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.