Britiske forskere: Glimmer er en mikroplastisk miljøsviner og bør forbydes
Kilde: 
01 december 2017

Smører du hver eneste dag en helt masse småbitte plastikstykker i ansigtet?

Det er der en risiko for, hvis du bruger cremer og andre kosmetiske produkter, der indeholder mikroplastik, og det er en værre miljøsviner.

Storbritannien står allerede overfor et forbud mod såkaldte mikroperler, plastiske slibekomponenter i skrubbeprodukter, tandpasta og lignende, som træder i kraft næste år. 

Nu råber flere britiske forskere op om endnu en ingrediens i skønhedsprodukter, som er en form for miljøskadelig mikroplastik, nemlig glimmer, skriver The Independent.

Glimmer er små stykker plastik, som blandt andet er med til at give et skinnende udseende i forskellige pleje- og kosmetikprodukter. Glimmerstykkerne består hovedsageligt af aluminium og polyethylen – en type af plastik, der ikke kan nedbrydes naturligt i miljøet.

»Jeg blev ret bekymret, da nogen købte en shower gel til mine døtre, som indeholdt glimmer-partikler. Det stads flygter ned i afløbet og potentielt videre ud i miljøet,« siger professor Richard Thompson fra Faculty of Science and Engineering ved Plymouth University til the Independent.

Han har været ledende forsker på et tidligere studie, hvor man fandt rester af såkaldt mikroplastik i en tredjedel af fisk fanget i Storbritannien, og er én af de eksperter, der vil forbyde producenter at bruge glimmer.

Mikroplastik er fragmenter af plastik, som er under 5 millimeter lange, og som virker tiltrækkende på dyr på grund af den lille størrelse.

Dermed kan mikroplastik ende i både dyr og de mennesker, som spiser dem, og forårsage potentiel skade, som vi endnu ikke helt kender omfanget af.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.