Børns psykiske sygdomme skal forebygges af forskningsprojekt
Børns mentale helbred er under lup i forskningsprojektet Copenhagen Child Cohort 2000, der er Danmarks hidtil mest omfattende forskningsprojekt på området

Depression, ADHD, psykosetilstande, angst. Det er blot nogle af de sygdomme, børn må slås med. Forskerne håber at resultaterne fra undersøgelsen kan give bedre forebyggelse - og behandling

Depression, ADHD, psykosetilstande, angst. Det er blot nogle af de sygdomme, børn må slås med. Forskerne håber at resultaterne fra undersøgelsen kan give bedre forebyggelse - og behandling

Siden år 2000 har en gruppe forskere fulgt mere end 6000 børn fra Region Hovedstaden. Målet er at skaffe ny viden om den psykiske udvikling over tid, og midlet er grundige undersøgelser af børnene, når de når forskellige aldre.

Børnene skal undersøges igen i 2011, og de nye data kan få betydning for langt flere end for de 6000 børn, der deltager i undersøgelsen.

Børnene er udvalgt, så de afspejler den danske befolkning, og derfor kan fund fra undersøgelsen bidrage med en stor samfundsmæssig værdi.

»Ved 11-års undersøgelserne forventer vi at få ny viden om forløbet af ADHD og følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer, og vi håber at kunne identificere markører for spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd og psykosetilstande,« udtaler leder af forskningsprojektet Anne Mette Skovgaard.

Hun er lektor og overlæge på Børne – og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup, der står for projektet.

Vil udfylde videnshul

Copenhagen Child Cohort 2000 har indtil videre blandt andet peget på, at risikofaktorer for autismetilstande og ADHD manifesterer sig i barnets første leveår, og at vigtige indikatorer på psykiske vanskeligheder kan spottes ved sundhedsplejerskens helbredsundersøgelser, der bliver lavet når børnene er mellem nul og ti måneder gamle.

»Selvom forskningen i psykiske sygdomme hos børn og unge er kommet langt de sidste 10-20 år, er der stadig et ’missing link’ i vores viden, først og fremmest fordi der har manglet forskningsprojekter, der har fulgt børn fra normalbefolkningen helt fra den tidlige barndom,« forklarer Anne Mette Skovgaard i pressemeddelelsen.

Åbner for bedre forebyggelse og behandling

Undersøgelserne fra Copenhagen Child Cohort 2000 har indtil videre peget på forskellige udviklingsspor for forskellige former for psykiske lidelser, og på er der blevet rejst nye hypoteser om risikofaktorer for psykisk sygdom hos børn.

»På længere sigt vil vores forskning i den mentale udvikling hos børn give os bedre grundlag for forebyggelse og behandling af en række psykiske sygdomme,« siger Anne Mette Skovgaard.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.