Børns psykiske sygdomme skal forebygges af forskningsprojekt
Børns mentale helbred er under lup i forskningsprojektet Copenhagen Child Cohort 2000, der er Danmarks hidtil mest omfattende forskningsprojekt på området

Depression, ADHD, psykosetilstande, angst. Det er blot nogle af de sygdomme, børn må slås med. Forskerne håber at resultaterne fra undersøgelsen kan give bedre forebyggelse - og behandling

Depression, ADHD, psykosetilstande, angst. Det er blot nogle af de sygdomme, børn må slås med. Forskerne håber at resultaterne fra undersøgelsen kan give bedre forebyggelse - og behandling

Siden år 2000 har en gruppe forskere fulgt mere end 6000 børn fra Region Hovedstaden. Målet er at skaffe ny viden om den psykiske udvikling over tid, og midlet er grundige undersøgelser af børnene, når de når forskellige aldre.

Børnene skal undersøges igen i 2011, og de nye data kan få betydning for langt flere end for de 6000 børn, der deltager i undersøgelsen.

Børnene er udvalgt, så de afspejler den danske befolkning, og derfor kan fund fra undersøgelsen bidrage med en stor samfundsmæssig værdi.

»Ved 11-års undersøgelserne forventer vi at få ny viden om forløbet af ADHD og følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer, og vi håber at kunne identificere markører for spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd og psykosetilstande,« udtaler leder af forskningsprojektet Anne Mette Skovgaard.

Hun er lektor og overlæge på Børne – og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup, der står for projektet.

Vil udfylde videnshul

Copenhagen Child Cohort 2000 har indtil videre blandt andet peget på, at risikofaktorer for autismetilstande og ADHD manifesterer sig i barnets første leveår, og at vigtige indikatorer på psykiske vanskeligheder kan spottes ved sundhedsplejerskens helbredsundersøgelser, der bliver lavet når børnene er mellem nul og ti måneder gamle.

»Selvom forskningen i psykiske sygdomme hos børn og unge er kommet langt de sidste 10-20 år, er der stadig et ’missing link’ i vores viden, først og fremmest fordi der har manglet forskningsprojekter, der har fulgt børn fra normalbefolkningen helt fra den tidlige barndom,« forklarer Anne Mette Skovgaard i pressemeddelelsen.

Åbner for bedre forebyggelse og behandling

Undersøgelserne fra Copenhagen Child Cohort 2000 har indtil videre peget på forskellige udviklingsspor for forskellige former for psykiske lidelser, og på er der blevet rejst nye hypoteser om risikofaktorer for psykisk sygdom hos børn.

»På længere sigt vil vores forskning i den mentale udvikling hos børn give os bedre grundlag for forebyggelse og behandling af en række psykiske sygdomme,« siger Anne Mette Skovgaard.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk