Børn med gigt oplever smerter, efter sygdommen er taget af
Også børn kan få gigt, men for nogle af disse børn er smerter fortsat et dagligt problem, selvom sygdommen er velbehandlet. Hvorfor stopper smerterne ikke altid med sygdommen?

Omkring 1.200 børn under 16 år lider af ledegigt i Danmark (Foto: Colourbox)

Omkring 1.200 børn under 16 år lider af ledegigt i Danmark (Foto: Colourbox)

 

Føler børn smerte?

Før 1980’erne var holdningen og behandlingen af børns smerter markant anderledes end i dag.

Spædbørns oplevelse af smerter blev anset for at være minimal på grund af et umodent neurologisk system. Derfor blev smertefulde procedurer, såsom operationer, udført helt uden eller med minimal narkose eller smertestillende.

Også hos børn med gigt troede man tidligere, at de oplevede mindre smerter end voksne med gigt. Behandlingen af deres gigt var derfor mangelfuld.

I dag ved vi, at børn oplever smerte på samme niveau som voksne. Behandlingen er derfor derefter, og narkose og smertestillende er en fast del af operationer af børn.

At være et barn med gigt gør ondt

Leddegigt hos børn er den fjerde hyppigste kroniske sygdom, som starter i barndommen, og ca. 1.200 børn og unge under 16 år har diagnosen i Danmark.

I løbet af de seneste 15 år er behandlingen af gigt blevet kraftig forbedret med udviklingen af nye typer medicinsk behandling.

Leddegigten skyldes betændelsestilstand i leddene og takket være den forbedrede behandling oplever størstedelen af børn med gigt, at betændelsestilstanden er kraftig reduceret og kan holdes nede med behandlingen.

Men på trods af effektiv behandling af gigten fandt vi i en undersøgelse, at næsten hver tredje barn med gigt havde daglige smerter. Hvordan kan dette forklares?

Hvad påvirker den smerte, vi oplever?

Traditionelt har man i den medicinske verden anset smerter for udelukkende at være påvirket af fysiologiske faktorer, såsom f.eks. sygdommens sværhedsgrad, eller hvor alvorlig en skade er.

Smerterne kunne påvirke den enkelte og dermed den enkeltes omgivelser, men ikke den anden vej; smerter var udelukkende en fysiologisk problemstilling. Denne forståelse, som kan spores helt tilbage til 1600-tallets filosof René Descartes, er dog blevet kraftigt udfordret de sidste 50 år.

Leddegigt forbindes ofte med ældre, men er faktisk den fjerde hyppigste kroniske sygdom, som starter i barndommen. (Foto: Colourbox)

Det har ført frem til, at vi i dag anerkender, at også faktorer hos den enkelte og omgivelserne spiller en rolle i forhold til den smerte, vi oplever.

For eksempel: Får du fingrene i klemme i døren en morgen, hvor du har sovet over dig - det regner, og humøret er derefter - vil det alt andet lige føles værre, end hvis det samme sker en solskinsfridag, hvor du er i godt humør.

Eller vrider du om på foden i en fodboldkamp for femte gang i denne sæson og ved, at det er en forstuvelse, som kræver et par ugers ro, vil den smerte også være anderledes og sandsynligvis føles mindre slem, end hvis det er første gang, det sker, og du frygter, at det er en alvorlig skade.

 

Hvorfor stopper smerterne ikke altid med sygdommen?

For at forklare hvorfor en tredjedel af børn med gigt fortsat oplever daglige smerter, selvom betændelsen i leddene er reduceret, er det derfor nødvendigt at kigge på andet og mere end sygdommen.

En mulig forklaring er, at børn med gigt har en klart lavere smertetærskel sammenlignet med raske børn, dvs. at børn med gigt oplever, at for eksempel et tryk på kroppen hurtigere bliver smertefuldt. Det ser ud til, at det er betændelsen i leddene, som påvirker nerverne, sådan at de nemmere fyrer smerteimpulser af sted, som så resulterer hurtigere smerte hos barnet.

En anden mulig forklaring er, at de tanker, børnene har om smerter, og hvad de gør, når de har ondt, har en indvirkning på den smerte, som børnene oplever. Tanker om smerten som værende en katastrofe, som for eksempel ’Smerterne går aldrig over!’ eller ’Jeg kan simpelthen ikke magte mine smerter!’, har en sammenhæng med øgede smerter.

Der er dog ingen entydig forklaring på, hvorfor bedring af sygdommen og smerterne ikke følges ad. Og det er derfor et område, hvor der er grobund for meget mere forskning.

 

Tanker er afgørende for at klare smerten

I samtalegrupper med børn med gigt arbejdede vi med børnenes tanker om smerte og måden, børnene klarede smerterne på.

På trods af at børnene ikke følte, at deres smerter blev reduceret efter samtaleforløbet, oplevede de til gengæld, at deres trivsel blev bedre, og at de nemmere og bedre kunne klare de smertefulde dage.

Det er altså muligt at forbedre børnenes trivsel, selvom smerterne forsat er til stede. Og netop børnenes trivsel er fundamentet til at skabe et godt børneliv.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk