Boldspil er bedre for ældre end styrketræning
06 december 2016

Boldbaserede holdspil giver ældre mennesker i Danmark samme fysiske forbedringer som styrketræning. Men boldspil er klart bedst i forhold til at finde den indre motivation, der gør, at de ældre gider blive ved med at være fysisk aktive. Det skriver Københavns Universitet (KU) i en pressemeddelelse.

Det danske studie er accepteret til publikation i tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports og bliver offentliggjort om få dage.

Forskerne fra Københavns Universitet har målt effekterne af 12 ugers boldspil i Københavns Kommunes aktivitetscentre blandt ældre i alderen 65-93 år.

Resultaterne kan danne grundlag for en større implementering af boldspil som eksempelvis hockey som et motiverende alternativ til styrketræning.

»Projektet har vist, at boldspilsbaserede holdspil er muligt, selv for ældre borgere helt op til 93 år, hvis man tager højde for deltagernes fysiske formåen. Det giver meget spændende muligheder for udvikling af nye motionstilbud i kommunale ældrecentre,« siger hoveforfatter af studiet og professor fra Center for Holdspil og Sundhed på KU, Jens Bangsbo, i pressemeddelelsen.

19 mænd og 25 kvinder deltog i studiet. De blev inddelt i 2 træningsgrupper og 1 kontrolgruppe. Den ene træningsgruppe spillede boldspilsbaserede holdspil, og den anden træningsgruppe trænede traditionel styrketræning.

LÆS OGSÅ: Fysisk træning styrker ældres hukommelse

Forskerne foretog 12 uger efter 2 forskellige funktionsøvelser, der viste en styrkeforøgelse i benene på mere end 11 procent og en styrkeforøgelse i armene på mere end 19 procent i begge træningsgrupper.

Men motivationen for at deltage i øvelserne var helt forskellig. Gennem kvalitative interviews med deltagerne blev det klart, at styrketræningen blev omtalt som en pligt, hvor de ældre blev motiveret af ydre ønsker om at komme i bedre fysisk form, og fornuften drev motivationen frem for lysten.

»Omvendt blev deltagerne i holdspilsgruppen indre motiveret, hvor oplevelsen af at have det sjovt med hinanden, mens man spiller, virker motiverende. Der skabes en særlig holdånd og et fællesskab. Og lige præcis den indre motivation er meget vigtig for, om man nyder aktiviteten, samt om man fortsætter med aktiviteten på længere sigt,« siger Anne Nistrup i pressemeddelelsen. Hun er videnskabelig medarbejder fra KU og har undersøgt motiverne for at deltage i motionsforløbet.

Ninna Thomsen, der er sundheds og omsorgsborgmester i København, påpeger, at kommunernes aktivitetstilbud handler om mere end fysisk sundhed. Mange ældre døjer med ensomhed i hverdagen, og derfor er den fællesskabsfølelse, et boldspil kan bidrage med, rigtig vigtig.

Aktivitetscentrene i Københavns Kommune vil derfor fremover bruge boldspil til de borgere, der er friske nok, for at holde motivationen oppe. Flere medarbejdere vil blive uddannet i legende træning og arbejde på at få flere borgere i gang med boldspil. 

LÆS OGSÅ: Fodbold redder knoglerne hos mænd med prostatakræft

LÆS OGSÅ: Hurtige gamle lever længere

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.