Børn og unge med OCD får det værre under coronakrisen, viser nyt dansk studie
Pandemien har været en 'trigger-faktor' for yngre OCD-patienter, der reagerer ekstra voldsomt.
I corona-tiden bør praktiserende læger og behandlere være særligt opmærksomme på, at tvangstanker og symptomer på angst og depression kan forværres blandt unge OCD-patienter. (Foto: Shutterstock)

I corona-tiden bør praktiserende læger og behandlere være særligt opmærksomme på, at tvangstanker og symptomer på angst og depression kan forværres blandt unge OCD-patienter. (Foto: Shutterstock)

I corona-tiden bør praktiserende læger og behandlere være særligt opmærksomme på, at tvangstanker og symptomer på angst og depression kan forværres blandt unge OCD-patienter. (Foto: Shutterstock)

Forestil dig, at du lider af sygdomsangst, frygt for bakterier og overdreven håndvask.

En dag bliver verden pludselig ramt af en pandemi, hvor vi dagligt bliver fortalt, at vi skal holde afstand, vaske hænder og bruge sprit for ikke at blive syge - eller i værste fald dø - af en ny virus, der spreder sig i samfundet.

Hvordan reagerer du?

Får du det værre? Eller får du det faktisk bedre, fordi det jo allerede er normalt for dig at gøre de her ting, alle nu bliver bedt om for at holde smitten nede?

Det satte en dansk gruppe forskere sig for at undersøge. Mere specifikt har de med en spørgeundersøgelse dykket ned i, hvordan en krise som COVID-19 kan påvirke OCD hos børn og unge.

Og nu er resultaterne klar:

Mange børn og unge med tvangstanker og tvangshandlinger oplever, at deres OCD, angst og depressive symptomer forværres under coronakrisen.

Det viser et nyt studie, som forskerholdet fra Aarhus Universitet og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Region Midtjylland har fået offentliggjort i tidsskriftet BMC Psychiatry.

Hvad er OCD?

OCD (Obsessive Compulsive Disorder) er en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og / eller tvangshandlinger.

Tvangstanker er tanker, ideer og billeder, som vender tilbage og presser sig på uden at patienten kan få dem til at forsvinde.

Tvangshandlinger er ritualer, som patienten føler sig tvunget til at gentage. Det kan f.eks. være at tjekke igen og igen, at stearinlys og komfur er slukkede, eller at man føler sig nødsaget til at vaske hænder 100 gange om dagen for at fjerne snavs og smitte.

Kilder: OCD-foreningen. Region Medijyllands Psykiatri, Per Hove Thomsen

Coronakrisen er en 'trigger-faktor'

Ifølge Per Hove Thomsen, der stod i spidsen for forskerholdet, er det ikke overraskende.

Med den massive opmærksomhed på håndvask, håndsprit, afstand og beretninger om, hvor galt det stod til især i marts og april, var det forventet, at børn og unge med OCD ville blive påvirket af den nye hverdag, for de er i forvejen særligt sårbare.

Alligevel er resultatet vigtigt, for coronakrisen er endnu ikke ovre, og det skaber derfor opmærksomhed på, hvordan trigger-faktorer - som coronakrisen - kan udløse OCD, mener Per Hove Thomsen.

»Nu hvor de (børn og unge, red.) bliver massivt belastet af ting, de kan være bange for, for eksempel at blive syge eller dø eller miste nogen i deres omgangskreds, er vi interesserede i at se på, hvordan de reagerer,« siger Per Hove Thomsen, professor i Børne- og Ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, og tilføjer:

»Men det gør os også ekstra opmærksomme på, at når vi har katastrofer i samfundet, selvom det heldigvis ikke er så tit, så er der børn med OCD, der reagerer ekstra voldsomt, og dem skal vi være særligt opmærksomme på.«

102 deltog i undersøgelsen

I foråret 2020 sendte forskerne et spørgeskema rundt til to grupper af børn og unge mellem syv og 21 år.

I alt svarede 102 på spørgeskemaet. Den ene gruppe var forskerne allerede i kontakt med, da de er i behandling på et specialiseret OCD-afsnit i Børne- og Ungdomspsykiatrien. Den anden gruppe blev identificeret gennem den danske OCD-forening, hvoraf de fleste blev diagnosticeret for flere år siden.

»Vi kunne se, at begge grupper oplevede en forværring af deres OCD-symptomer (tvangstanker og tvangshandlinger, red.), men også angst og depressive symptomer. Det var især gruppen i OCD-foreningen, der blev diagnosticeret år tilbage, der fik det værst,« siger Per Hove Thomsen.

Undersøgelsen viste også, at især de mindre børn oplevede den største forværring af deres OCD-symptomer, fordi de havde svært ved at lægge afstand til deres tanker og angst om, at der kunne ske noget alvorligt; at de selv kunne komme til skade eller miste familiemedlemmer.

Om forsøget og resultaterne

I løbet af foråret 2020 sendte forskerne et spørgeskema ud til to grupper af børn og unge mellem syv og 21 år. I alt svarede 102 børn på spørgeskemaet.

Den ene gruppe var diagnosticeret med OCD i et specialiseret OCD-afsnit i Børne- og Ungdomspsykiatrien – alle havde her en kontakt til en behandler på sygehuset.

I denne gruppe (65 personer) svarede...:

  • Næsten halvdelen, at deres symptomer var blevet værre
  • en tredjedel, at deres angst var forværret
  • en tredjedel, at deres depressive symptomer var værre.

Den anden gruppe blev identificeret gennem den danske OCD-forening. De fleste af disse børn og unge var diagnosticeret år tilbage.

I denne gruppe (37 personer) rapporterede...:

  • 73 procent, at de havde fået det dårligere
  • lidt over halvdelen, at deres angst var værre
  • og 43 procent svarede, at de depressive symptomer var forøget.

»Et vigtigt studie«

Ifølge Poul Videbech, professor i psykiatri ved Københavns Universitet, er det vigtigt, at vi nu også i Danmark ser studier af, hvordan coronakrisen påvirker børn og unge.

»Det er vigtigt, at man laver den her slags undersøgelser. COVID-19 er en helt ny virus, så vi ved ikke meget om den og følgevirkningerne,« siger Poul Videbech, der ikke har været med til at lave det nye studie, men som tidligere har været involveret i adskillige projekter om OCD.

Selvom det er et lille studie, er det stadig relevant, mener Poul Videbech.

»Der kan ikke ske noget ved, at man er særligt opmærksom på børn og unge og lige tjekker, om de får forværret deres tilstand. Det er kun rimeligt,« siger han og tilføjer:

»Det styrker bare, at man skal tage sig ordentligt af dem med symptomer, og at behandlere og praktiserende læger skal være opmærksomme på, at man kan se den her forværring, for at hjælpe børn og unge med OCD.«

Det første studie

Forskere har længe vidst, at traumer og belastninger kan udløse eller forværre OCD. De har også fundet ud af, at COVID-19 kan føre til, at voksne udvikler psykiatriske lidelser. Derimod var der endnu ingen studier, der beskriver, hvad coronakrisen betyder for børn og unge.

Indtil nu, hvor den danske forskergruppe har undersøgt systematiske reaktioner hos børn med OCD. Det gør studiet stærkt, mener Per Hove Thomsen.

»Men er 102 (børn og unge, der har svaret på spørgeskemaet, red.) nok? Det er ikke nok til at få alle detaljer og aspekter med, men stort nok til statistiske analyser af, om der er forskelle grupperne imellem vedrørende alder og symptomer,« siger han og uddyber:

»Styrken ved studiet er også, at vi har to grupper af børn, der er lidt forskellige. De er ens i at have OCD, men forskellige i tidspunkt for diagnose, og hvorvidt de er i behandling. Vi ser, at de reagerer forskelligt, og det er en styrke.«

OCD: Årsager og behandlinger

OCD kan udvikle sig gradvist fra få uger til måneder eller år. Nogle har kun få symptomer i en kort periode. Andre er invalideret og lider af sygdommen resten af livet.

I langt de fleste tilfælde skyldes OCD en kombination af arvelige, psykologiske og sociale årsager.

I Danmark behandles både voksne og børn med OCD med kognitiv adfærdsterapi og/eller antidepressiv medicin.

Kilder: OCD-foreningen. Region Medijyllands Psykiatri, Per Hove Thomsen

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker