Børn med overvægtige forældre udvikler sig langsommere
Kilde: 
05 januar 2017

At have en overvægtig mor og far kan betyde, at man får problemer med sen udvikling. Det viser et nyt amerikansk studie, skriver CNN.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Pedeatrics.

Studiet, der er et af de første studier, der både kigger på moderens og faderens overvægt, viser, at barnet udvikler sig forskelligt, alt efter om dets mor eller far er overvægtig.

LÆS OGSÅ: Ubegrænset TV og computer gør børn overvægtige og dårlige i skolen

»Vores studie er et af de få, der også inkluderer information om fædre, og vores resultater påpeger, at faderens vægt også har væsentlig indflydelse på barnets udvikling,« siger hovedforfatter af studiet og forsker på Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Edwina Yeung til CNN.com.

Børn af overvægtige mødre havde sværere ved at bruge små muskler som eksempelvis fingermuskler.

Børn af overvægtige fædre havde derimod en øget risiko for at klare sig dårligt i personlige aktiviteter, såsom at spise selv, lege selv og tage tøjet af selv.

LÆS OGSÅ: Er det forældrenes skyld, at børn bliver tykke?

Forskerne brugte data fra det igangværende ’Upstate KIDS’-studie, som følger over 6.000 børn i staten New York i USA. De kiggede nærmere på 4.821 børn i perioden, fra de var 4 måneder til 3 år.

Forældrene til disse børn blev på seks forskellige tidspunkter i perioden bedt om at udfylde et spørgeskema med spørgsmål, der kunne indikere, om barnets adfærd svarede til dets pågældende alder.

»I forhold til finmotorisk adfærd bliver der eksempelvis spurgt til, hvorvidt barnet kan bladre i en bog eller stable klodser,« siger Edwina Yeung til CNN.com.

Forskerne understreger, at studiet ikke kan sige noget om årsagsvirkning, altså hvorfor forældrenes overvægt kan føre til sen udvikling hos barnet. De kan kun påpege, at der er en sammenhæng mellem forældrenes BMI og børnenes score i spørgeskemaet.

LÆS OGSÅ: Fedme kan gemme sig i mandens sæd

LÆS OGSÅ: Forældre ser ikke deres børns overvægt

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.