Børn med handicap har tredobbelt risiko for at blive misbrugt seksuelt
Særligt børn med ADHD, autisme og mental retardering er udsatte.
Seksuelt misbrug handicappede børn mest udsatte

De fleste overgrebsmænd er faktisk ikke pædofile, men udstødte og socialt udsatte mænd, som ikke kan finde en voksen partner. (Foto: Marie Barse/Videnskab.dk)

De fleste overgrebsmænd er faktisk ikke pædofile, men udstødte og socialt udsatte mænd, som ikke kan finde en voksen partner. (Foto: Marie Barse/Videnskab.dk)

Fra år 2001-2012 blev 8.039 skolebørn udsat for en seksuel forbrydelse, som de alene eller sammen med deres forældre anmeldte til politiet. 

Nu har danske forskere fået adgang til anmeldelsesregisteret med de 8.039 politirapporter og fundet ud af, at der er en stor overvægt af børn med mentale handicap.

Helt præcist har børn med mentale handicap tre gange så stor risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb sammenlignet med børn uden handicap.

»Det er et virkeligt grundigt, flot og meget vigtigt studie. Jeg synes, det var virkelig skræmmende at se de her tal,« siger professor på København Universitet og børne- og ungdomspsykiater i Region Hovedstadens Psykiatri Anne Thorup til Videnskab.dk.

Hun har ikke taget del i det nye studie, som fandt frem til følgende om seksuelle overgreb blandt danske børn:

  • 27 procent af de misbrugte børn havde autisme
  • 30,8 procent havde ADHD
  • 24,7 procent  var svagt begavede
  • 8,1 procent havde erhvervet hjerneskade.

Flere af børnene havde flere forskellige handicap.

»Når man taler om børn med autisme og ADHD, så tænker man ofte på vanskeligheder i dagligdagen og har fokus på, at de skal have hjælp i skolen. Man glemmer, at de generelt er mere sårbare og i højere risiko for at blive udsat for de her former for overgreb,« siger Anne Thorup.

Risikoen for overgreb er meget lav for alle børn

Studiet har via registret fulgt alle børn, som blev født fra 1984-1994, fra de var 7-18 år. 

I alt 679.683 børn, og ud af dem var der i alt 8.039 børn, der anmeldte et seksuelt overgreb.

Det betyder, at 1,2 procent af alle børnene blev udsat for et seksuelt overgreb.

Når studiet konkluderer, at børn med handicap har 3 gange højere risiko for at blive udsat for overgreb, er det altså en absolut risiko på 1,2 procent, der bliver tredoblet. 

Udsatte familier

I studiet kan forskerne ikke så overraskende se, at der i høj grad er en social slagside i forhold til seksuelt misbrug af børn. 

Langt flere børn fra fattige og socialt udsatte familier, er udsat for misbrug. For eksempel kommer mere end en tredjedel af de misbrugte fra familier med alkohol- eller stofmisbrug.

»I udsatte familier er der også en langt højere andel, som har de her handicap, men selv når vi tager højde for det, ser vi altså tre gange så stor risiko for, at børnene bliver misbrugt,« siger seniorforsker fra VIVE Mogens Christoffersen til Videnskab.dk.

Han har lavet det nye studie, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Interpersonal Violence.

Mogens Christoffersen gætter på, at det er børnenes handicap, der gør dem mere udsatte.

»De har sværere ved at sige fra. De mangler ofte et beskyttende netværk. De har sværere ved at gennemskue faresignaler og forstå, hvornår noget er forkert. De har typisk også lavere  selvværd og stoler mindre på sig selv,« siger han.

Det er professor i børne- og ungdomspsykiatri Anne Thorup helt enig i. 

»Børn med medfødte mentale handicap er lettere ofre. De har måske også mere at miste, hvis de angiver den, der har gjort det,« siger hun.

Børn sladrer ikke

Lektor på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet Karen Munk forsker i pædofili og overgreb mod børn. I sin forskning har hun blandt andet fulgt og lavet kvalitative interview med 20 mænd dømt for overgreb mod børn.

Hun er helt enig med Anne Thorup og Mogens Christoffersen:

»Jeg er egentlig lidt ked af at sige det, fordi det så nemt får de her mænd til at fremstå som nogle monstre. Men det handler om, at de her børn simpelthen er nemme ofre,« siger hun til Videnskab.dk.

Hun fortæller, at mænd, som begår overgreb, næsten altid er socialt udsatte. 

»Der er tale om en meget broget blanding af mænd, der lider af pædofili, og mænd, der udelukkende har sociale problemer af forskellig art, men ikke er pædofile,« siger hun.

Blandt de 20 mænd, hun interviewede, var kun fire deltagere pædofile. Resten havde forskellige problemer såsom dårlig begavelse, alkoholisme, besvær med at finde en voksen partner eller var midt i en personlig krise

»De ikke-pædofile foretrækker faktisk alle en voksen partner, men har ikke kunnet finde det. De af mændene, der har begået overgreb på mindre 3-4 årige børn, fortæller, at de gik ud fra, at så små børn ikke sladrer, hvad de rent faktisk alligevel gør i nogle tilfælde,« fortæller hun. 

Pædofili

Pædofili er en psykiatrisk diagnose, hvor ens primære seksuelle målgruppe er børn.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2019 viste, at kun 24 procent af dem, der dømmes for overgreb mod børn opfylder diagnosen pædofili.

Kilder: Sundhedsstyrelse og Region Hovedstadens Psykiatri

Børn dømmer ikke

Derudover er de små børn også lettere at nærme sig end voksne kvinder, da de ikke har det samme be-/fordømmende blik, som voksne kvinder kan have. 

Her er der ifølge Karen Munk tale om såkaldt kompensatorisk sex, hvor mændene giver efter for deres egen seksualdrift og misbruger et barn for at kompensere for, at de ikke kan finde en voksen. 

Men selvom mange nok intuitivt tænker, at ‘den slags mænd må være nogle monstre’, er det ifølge Karen Munk vigtigt, at vi kommer væk fra den tankegang, hvis vi vil forebygge misbrug.

»Det er så nemt bare at udskamme dem endnu mere og hæve straffene, men det vil ikke løse noget. De er ikke monstre. Det her er et socialt problem, og løsningen går via socialpolitikken,« siger hun.

Tag børnene seriøst

Selv om risikoen for at blive misbrugt er tre gange højere blandt børn med mentale handicap, er det stadig en meget lav risiko. (Se faktaboksen øverst i artiklen).

Alligevel er det vigtigt at være ekstra opmærksom på de her børn, som er mere udsatte, mener Anne Thorup.

»Man skal selvfølgelig ikke blive paranoid som forælder, men det er vigtigt, at man tager barnet seriøst, hvis det er ked af det og ikke trives. Og så er det vigtigt, at vi husker på, at de her handicap ikke kun handler om, at man skal lære at sidde stille i matematiktimen. De griber ind i alle aspekter af livet,« siger hun.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk