Børn har sjældent senfølger efter coronavirus
børn corona senfølger covid sygdom mundbind

Stort dansk studie konkluderer, at kun 0,8 procent af børn, der har været smittet med COVID-19, oplever senfølger. (Foto: Shutterstock)

Stort dansk studie konkluderer, at kun 0,8 procent af børn, der har været smittet med COVID-19, oplever senfølger. (Foto: Shutterstock)

14 december 2021

Det har længe været alment kendt, at børn kun sjældent oplever alvorlige forløb med COVID-19.

Men ikke alene dét. Et nyt dansk studie konkluderer, at kun 0,8 procent af børn, der bliver smittet med COVID-19, oplever senfølger - og at de uheldige, der alligevel skal bokse med nedsat smags- og lugtesans og træthed, typisk kommer sig inden for et halvt år.

Det skriver Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Studiet, der lige nu afventer publicering i European Journal of Pediatrics, har undersøgt 33.000 børn i alderen 0-17 år. Det gør det til det til dato største studie af børn og coronavirus i verden.

»Det giver en vigtig viden om det fulde forløb af en coronavirus infektion hos børn, og netop fordi børn sjældent bliver alvorligt syge af coronavirus, er viden om mulige senfølger også en vigtig brik i pulsespillet,« udtaler overlæge Luise Borch, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse.

For at sikre sig, at de undersøgte symptomer rent faktisk var senfølger, holdt forskerne gruppen af tidligere smittede børn op imod en kontrolgruppe, der ikke havde testet positiv for COVID-19.

Interessant nok oplevede kontrolgruppen oftere symptomer som koncentrationsbesvær, hovedpine og muskel- og ledsmerter, end den smittede gruppe gjorde. Disse kan eventuelt være forårsaget af coronanedlukninger eller anden virus, vurderer Luise Borch overfor DR.

Interessen for emnet har på det seneste været støt stigende. Også på Rigshospitalet arbejder man på et studie om senfølger af coronavirus hos børn.

Studiet er accepteret til udgivelse og bliver publiceret i december i European Journal of Pediatrics.

seh
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.