Børn af forældre med skizofreni har dårligere motorik
Måske kan dårlig motorik i barndommen være et tidligt tegn på skizofreni.
dreng på line skozofreni balance

De børn, som har en mor eller far med skizofreni, har allerede som 7-årige målbart dårligere balance end børn af mentalt raske forældre. (Foto: Shutterstock)

De børn, som har en mor eller far med skizofreni, har allerede som 7-årige målbart dårligere balance end børn af mentalt raske forældre. (Foto: Shutterstock)

514 danske børn på 7 år er siden 2013 blevet undersøgt grundigt af en gruppe forskere i et samarbejdsprojekt mellem Region Hovedstaden Psykiatri og Region Midt (Risskov).

Børnene har gennemgået grundige motoriske tests.

De har på tid sat små pløkker i små huller på en plade. Først med højre og derefter med venstre hånd. De har gået på line, kastet en bold og balanceret på et bræt, mens en gruppe forskere har stået ved siden af og observeret og noteret.

198 af børnene har 1 eller 2 forældre med skizofreni. 119 har forældre med bipolar sygdom (mani og depression), mens resten har forældre uden de to psykiatriske sygdomme.

Nu viser de første resultater af motorik-testene, at allerede som 7-årige klarer børn af forældre med skizofreni sig på gruppeplan dårligere motorisk end andre børn.

»Det her er raske børn, som bare har en mor eller far med skizofreni. Og der kan vi altså se, at de i gennemsnit klarer sig dårligere motorisk end både børn med raske forældre og børn af forældre med bipolar sygdom,« siger ph.d fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og læge og forsker på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden Birgitte Klee Burton.

Hun er førsteforfatter på artiklen, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Psychiatry.

I studiet har forskerne lavet en særlig motorisk test kaldet movement ABC, hvor børnenes finmotorik, balance og boldevner bliver målt ud fra forskellige opgaver. Afhængigt af, hvordan man klarer sig, får man en score.

Skizofreni kommer ikke ud af det blå

Tidligere forskning har ligeledes påvist en sammenhæng mellem dårlig motorik og skizofreni. Flere studier tyder på, at folk, som udvikler skizofreni, har haft motoriske vanskeligheder som børn.

Den nye viden om motorik kan vi måske bruge til at finde ud af, hvilke børn der har særligt stor risiko for at udvikle skizofreni, når de bliver voksne.

»Når du udvikler skizofreni, får du ikke pludselig bare en psykose ud af det blå. Det er noget, som udvikler sig gennem barndommen og ungdomslivet. Hvis vi kan finde risikofaktorerne, så vi kan sætte forbyggende ind så tidligt som muligt, vil det jo være rigtig godt,« siger Birgitte Klee Burton.

Professor: Brikkerne er ved at falde på plads

Professor i Børne- og Ungdomspsykiatri på Syddansk Universitet og forskningsleder i Psykiatrien i Region Syddanmark, Niels Bilenberg, er imponeret over det nye studie.

Efter hans mening har forskerne lavet et stort og godt studie, som nu endegyldigt slår fast, at skizofreni og motoriske problemer hænger sammen på en eller anden måde.

motorik skizofreni børn sygdom

Risikoen for at have motoriske vanskeligheder er dobbelt så stor, hvis man har en mor eller far med skizofreni. Børnenes finmotorik er for eksempel dårligere. (Foto: Shutterstock)

»Nu behøver vi ikke flere studier til at vise det,« siger han.

»Vi ved, at børn af forældre med skizofreni har meget forhøjet risiko for selv at få psykisk sygdom som voksne. Det er dokumenteret, at de, der får skizofreni i ungdomsårene, har klaret sig dårligere motorisk som børn. Årsagskæden er lige ved at hænge sammen. De sidste brikker skal bare lige falde på plads.«

Det kommer de forhåbentlig til, når de 7-årige børn er blevet voksne, og forskerne kan se, hvem der har udviklet skizofreni eller anden psykisk sygdom.

Niels Bilenberg mener, at det nye studie bør give anledning til, at man holder særligt øje med de børn, som har motoriske vanskeligheder.

»Vi ved godt, at børn af forældre med psykisk sygdom er en sårbar gruppe, men vi kan ikke lave forebyggende indsatser for dem allesammen. Det vil være at skyde gråspurve med kanoner. På baggrund af det her giver det mening at have særligt fokus på børn med motoriske problemer og psykisk syge forældre,« siger han.

Overraskende: Børn af forældre med bipolar sygdom klarer sig fint

Det mest overraskende i det nye studie er resultaterne om børn med bipolare forældre. Ifølge Birgitte Klee Burton er det nok de resultater, der er den vigtigste årsag til, at Lancet Psychiatry har bragt artiklen.

»Vores studie er det første studie, som overhovedet måler motorik før puberteten hos en gruppe børn af forældre med bipolar sygdom. Vi havde nok troet, at billedet for dem ville ligne børn af forældre med skizofreni,« siger hun.

Men nej. Børnene med de bipolare forældre klarer sig stort set lige så godt som kammeraterne med forældre uden sygdommen.

børn skizofreni bipolar psykiatrisk lidelse

Børnene med de bipolare forældre klarer sig stort set lige så godt som kammeraterne med forældre uden sygdommen. Forskerne har tidligere troet, at skizofreni og bipolar sygdom var tæt beslægtet, men måske er det to helt forskellige sygdomme. (Modelfoto: Shutterstock)

»Skizofreni og bipolar sygdom har mange genetiske overlap. Derfor har man haft hypoteser om, at det måske var samme sygdom. Det her tyder på, at det er to forskellige sygdomme,« siger Birgitte Klee Burton.

Efter Niels Bilenbergs mening er det resultat interessant.

»Det tyder på, at studiets resultater gælder mere specifikt hos børn af forældre med skizofreni. Både motorik og skizofreni hænger sammen med centralnervesystemet. Det kan måske forklare det. Begge dele hænger sammen med hjernens måde at sende signaler på,« rationaliserer han.

Hvad beskytter mod skizofreni?

Med resultaterne fra det nye studie ved forskerne nu, hvilke af børnene der har klaret sig dårligt motorisk som 7-årige.

Som det næste skal de følge børnene i mange år frem og se, hvem der siden udvikler skizofreni, eller hvem der vokser sig fra at have motoriske vanskeligheder.

»Det vil gøre os bedre i stand til at lave forebyggende indsatser til dem, der har brug for det, men også en bedre forståelse af hvorfor nogen udvikler sygdommen, og andre ikke gør. Hvad var det eventuelt, børnene kunne, som gjorde, at de ikke er blevet syge? Hvad er de beskyttende faktorer?« siger Birgitte Klee Burton.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk