Blodprop: Strøm i hjernen gør genoptræningen bedre
En svag strøm til hjernen samtidig med træning hjælper folk med at komme sig oven på en blodprop eller en blødning i hjernen, viser ny dansk forskning. Forskere er uenige om, hvorvidt strømmen skal tages med i behandling eller ej.
blodprop hjerneblødning genoptræning fysioterapi

Genoptræningen efter en blodprop eller hjerneblødning virker bedre, hvis patienterne også får en svag strøm i hjernen, viser en ny dansk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Genoptræningen efter en blodprop eller hjerneblødning virker bedre, hvis patienterne også får en svag strøm i hjernen, viser en ny dansk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

En svag elektrisk strøm til hjernen har vist sig blandt andet at hjælpe på matematikevnerne og behandling af depression.

Nu viser en ny dansk undersøgelse, at svag strøm til hjernen, også kaldet tDCS, hjælper patienter, der har haft en blodprop eller en blødning i hjernen, med at komme sig, når strømmen kombineres med den almindelige genoptræning.

»Der er en overraskende god effekt i at kombinere almindelig genoptræning med en halv times tDCS. Effekten er så stor, at den vil være relevant i en behandling,« siger Jakob Blicher, lektor på Center for Functionally Integrative Neuroscience ved Aarhus Universitetshospital. Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse, der lige er udgivet i det anerkendte tidsskrift Stroke.

LÆS OGSÅ: Fup eller fidus: Kan strøm til hjernen øge kreativiteten?

Strøm gav bedre motorik

Hvad er tDCS?

tDCS står for Transcranial Direct Current Stimulation

Behandling med tDCS gør ikke ondt, da strømmen er meget svag.

Strømmen er dog stærk nok til at ophidse hjernens nerveceller, så de har større tendens til at blive aktive og danne nye forbindelser.

Forskerholdet fra Aarhus Universitetshospital og Hammel Neurocenter undersøgte, hvordan 44 patienter, der har svært ved at bevæge venstre hånd, efter en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen, reagerede på genoptræning og 30 minutters tDCS.

Forskerholdet delte patienterne tilfældigt op i to grupper og gav den ene gruppe en halv times tDCS, og den anden falsk tDCS, hvor patienterne ikke fik strøm – begge dele samtidig med genoptræning.

Træningen varede dog seks timer per dag, hvor de kun fik strøm eller falsk strøm en halv time af træningstiden.

Efter 14 dage målte forskerholdet så på patienternes evne til at bevæge venstre hånd ud fra en 75-pointskala. Resultatet viste, at:

  • Gruppen, der fik falsk tDCS, forbedrede sig med 5,4 point fra deres udgangspunkt.

  • Gruppen, der fik rigtig tDCS, forbedrede sig til gengæld 8,4 point.

Hjerne strøm blodprop træning genoptræning hjerneskade

Forskerne bag det nye studie fandt en "klinisk betydningsfuld" effekt af at behandle med strøm i hjernen. En anden dansk forsker mener dog, at den målte effekt var for lille til at have betydning for patienterne. (Foto: Shutterstock)

Strømmen skal tages med i behandling

Gruppen, der havde fået tDCS samtidig med træning, havde altså forbedret sig lidt over 50 procent mere end den anden gruppe, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

»Når effekten er så stor, vil det have en klinisk betydning for patienterne. Man burde overveje at tage det med i behandlingen, hvis flere undersøgelser understøtter resultatet – især når teknologien er billig, ikke kræver meget af patienten og ikke har væsentlige bivirkninger,« siger Jakob Blicher.

Kollega: »Effekten er ikke stor nok«

Effekten er dog ret lille set på 75-pointskalaen, siger professor Hartwig Siebner, efter at have læst forskningsartiklen.

Om skalaen

Skalaen, som forskerne har brugt i undersøgelsen, hedder the Wolf Motor Function Test og anvendes til at måle funktionen af en arm.

Skalaen består af 15 små bevægelsesopgaver af arm og hånd, hvor man kan få mellem 0 og 5 point for hver opgave – 0 er ingen bevægelighed, og 5 er normal bevægelighed.

Hvis man scorer 5 i alle 15 udfordringer, får man 75 point.

Kilde: Jakob Blicher, lektor på Center for Functional Intergrative Neuroscience

»Undersøgelsen er godt lavet, og det er fuldt fortjent, at de er kommet i tidsskriftet Stroke. Resultatet viser dog, at tDCS kun giver en forskel på 3 point ud af 75 point, når man sammenligner med kontrolgruppen,« siger Hartwig Siebner, leder af Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Universitetshospital og klinisk professor på Amager-Hvidovre-Hospital.

»I det lys er det jo en ret lille effekt, og jeg er ikke selv sikker på, at effekten er stor nok til, at det vil give mening at tage tDCS med i behandlingen af patienter med apopleksi (blodprop i hjernen eller en hjerneblødning, red.). I sidste ende handler det om, at patienterne skal opleve en langvarig forskel, som er relevant i dagligdagen. Det har de ikke målt på i denne undersøgelse, så det skal man have undersøgt,« tilføjer Hartwig Siebner.

Han har ikke bidraget til undersøgelsen, men forsker selv i at bruge elektromagnetisme og tDCS i behandlinger af forskellige lidelser

Forskellen er dog stor nok til at have klinisk betydning, siger Jakob Blicher.

»Tre point lyder måske ikke af meget, men det er over den grænse, som man anser for at være for klinisk betydningsfuld på denne skala,« siger Jakob Blicher (se faktaboks for mere om skalaen).

LÆS OGSÅ: Ny bog: Strøm i hjernen gav lyst til alkohol og Johnny Cash

En positiv effekt af strøm giver mening

Det giver mening, at tDCS virker positivt på patienter med skader på hjernen, da forskning viser, at tDCS hæmmer signalstoffet GABA, så celleaktiviteten øges og cellenetværk styrkes, siger Jakob Blicher. 

Hjerne strøm blodprop træning genoptræning hjerneskade

Tidligere forskning viser, at tDCS hæmmer et signalstof i hjernen, så celleaktiviteten bliver øget. (Foto: Shutterstock)

»Hvis man ønsker at træne eller genoptræne et bestemt område i hjernen, lader det til at være en god ting, at der er mindre GABA i dette område,« siger Jakob Blicher og påpeger, at forskning har vist, at tDCS har størst effekt på folk med et højt GABA-niveau. Her kan strømmen i højere grad gøre en forskel.

Det kræver dog samtidig træning.

»Man kan ikke bare nøjes med tDCS. Man skal i gang med at aktivere området i hjernen gennem træning. Ellers styrker man ikke cellenetværket,« siger Jakob Blicher og påpeger til sidst, at man selvfølgelig også bliver nødt til at se på, om strømmen har en effekt på længere sigt, eller om den positive virkning forsvinder over tid.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk