Blodparasitter fundet i danske skovflåter
En ny undersøgelse af danske skovflåter har afsløret blodparasitter, der kan overføres til mennesker. Dansk forsker mener, at lægerne skal forberede sig.

Skovflåterne springer typisk på hunde, da de bevæger sig rundt i krattet. Men har man selv shorts på, så kan det være en god idé at holde sig til stierne. (Foto: Colourbox).

Skovflåterne springer typisk på hunde, da de bevæger sig rundt i krattet. Men har man selv shorts på, så kan det være en god idé at holde sig til stierne. (Foto: Colourbox).

Foråret er endelig kommet, men det er ikke udelukkende godt nyt. Nu begynder flåterne nemlig at blive aktive rundt om i de danske skove.

I en ny undersøgelse har man fundet to slags blodparasitter hos danske skovflåter, der er nye i Danmark, og som kan smitte mennesker.

Kim Søholt Larsen, der er biolog og leder af virksomheden KSL Consulting, der har stået bag undersøgelsen, mener, at de danske læger skal være forberedte på at se parasitten hos mennesker.

»Det er noget, lægerne skal være opmærksomme på. Parasitten giver de samme symptomer som en almindelig influenza, men man kan ikke opdage den uden at tage en blodprøve,« siger Kim Søholt Larsen.

Parasitten kan være svær at opdage

Blodparasitten kan give nogle af de samme symptomer som influenza. Symptomer som feber, træthed og mindre appetit er nok alt sammen noget, vi har oplevet i forbindelse med en anden sygdom.

Derfor bemærker Henrik Vedel Nielsen, der var med til at lave undersøgelsen, og som forsker i parasitter ved Statens Serum Institut, at parasitten kan være svær at opdage.

»Symptomerne er lidt vage og diffuse, og derfor kan det være, at man ikke opdager, hvad man fejler. Men hvis man stadig har symptomerne efter en uge, eller hvis man ved, man har et flåtbid, så bør man nok søge læge,« siger Henrik Vedel Nielsen.

Han understreger dog, at blodparasitten normalt forsvinder af sig selv hos mennesker.

Blodparasitten er farlig for de færreste

Babesia ødelægger de røde blodlegemer i kroppen, og man kan derfor komme til at lide af blodmangel, hvis man har fået parasitten. Det er dog de færreste, der bliver ramt så slemt.

Mennesket er ikke en naturligt foretrukken vært for blodparasitten babesia. Langt de fleste mennesker har nemlig et immunforsvar, som selv kan bekæmpe parasitten.

»Sygdommen er ikke farlig for flertallet. Hvis man har fået fjernet sin milt, så er det en meget farlig parasit, men ellers skal man have et rigtig dårligt immunforsvar for at være i farezonen. Visse ældre kan dog også godt være udsatte,« siger Henrik Vedel Nielsen.

Milten er et organ, der er med til at producere og filtrere blodet i kroppen, og da parasitten ødelægger de røde blodlegemer, er den langt farligere, for patienter der ikke har nogen milt.

Hundeejere skal være ekstra opmærksomme

I undersøgelsen indsamlede man 800 flåter fra 338 hunde samt en enkelt mårhund. Her viste det sig, at 7 procent, eller 56 flåter, havde en af de to former for blodparasitter, som kan overføres til mennesker, hvis man bliver bidt.

»Hunde er mere udsatte for flåtbid end mennesker, fordi de render rundt i vegetationen og buskene, men når flåterne kan hoppe på hundene, så kan de også hoppe på mennesker,« siger biolog Kim Søholt Larsen.

Indtil nu har man ellers kun fundet babesia hos rådyr og kvæg i Danmark, men fundet af parasitten i flåter på danske hunde udsætter i langt større grad mennesker, fordi vi befinder os de samme steder som hundene, fortæller Kim Søholt Larsen.

Flåter har også andre bakterier

Der er god grund til at være opmærksom på flåterne og til at få dem fjernet i tide. Foruden blodparasitterne er der også en række velkendte virus og bakterier, man kan få fra de små blodsugere.

»Når en flåt bider, så kommer der noget spyt ind i vores blodårer, som kan give en virusinfektion. Det kan tage op til flere timer, inden man bliver smittet, og jo længere den sidder der, jo større er risikoen for at få en sygdom,« siger Karen Angeliki Krogfelt, der er mikrobiolog ved Statens Serum Institut og forsker i bakterielle infektioner.

Disse tre er blandt de mest kendte sygdomme, forårsaget af flåter:

  • Borreliose er nok den mest kendte infektionssygdom fra skovflåter. Det første symptom er en rød ring på huden, der klør, men med tiden kan man opleve hovedpine og træthed, og bliver man ikke behandlet, kan man udvikle lammelser i kroppen. I få tilfælde kan der opstå hjernebetændelse. 
     
  • Rickettsia, også kaldet plettyfus, er karakteriseret ved feber, hovedpine, muskelsmerter og udslæt af forskelligt udseende. Denne sygdom skal behandles med antibiotika.
     
  • Tularæmi, eller harepest, skyldes bakterien francisella tularensis, som i starten giver små sår, men infektionen kan udvikle sig til høj feber, kulderystelse, hævede lymfeknuder og hovedpine. I værste fald kan den forårsage decideret lungebetændelse.

Tilfældene af disse sygdomme er sjældne i Danmark, men føler man sig alligevel nervøs for at gå tur i skoven, har vi tidligere skrevet nogle gode råd i artiklen 'Skovflåten - Hvor farlig er den?'

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk