Bliv hjemme selvom du er rask
Professor i virologi anbefaler, at man sygemelder sig i tiden efter en omgang influenza. På den måde undgår man, at sygdommen spreder sig yderligere.

Nu har du en god, professorgodkendt undskyldning for at blive hjemme og lave præcis, hvad du har lyst til. (Foto: Colourbox)

Selv når du ikke længere føler dig syg efter en omgang influenza, skal du holde dig hjemme for ikke at smitte dine kolleger.

Det anbefaler professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

»Typisk kan man smitte andre et par dage efter sygdomssymptomerne er holdt op. Det er faktisk et argument for, at man i princippet skal blive en dag længere hjemme, end symptomerne varer,« siger Allan Randrup Thomsen.

Han fortæller, at et virus som influenza er smitsomt i en meget lang periode. De første influenza-symptomer viser sig som regel 3-4 dage efter, man er blevet smittet. Men allerede før man kan mærke sygdommen, smitter man.

Kolde fødder giver influenza

En ting man kan gøre for at undgå at smitten spreder sig, er at fjerne virus på hænderne ved at vaske dem hyppigt. Særligt i vinterhalvåret.

»Influenza og forkølelse smitter ofte ved, at en smittet hoster eller nyser i sin hånd og derefter afsætter virus. For eksempel ved at give hånd, tage på dørhåndtag eller trykke på udendørs pengeautomater. Og der kan virus overleve længere om vinteren end om sommeren,« siger Allan Randrup Thomsen.

Når et virus altså overlever længere tid i vinterens kulde, er det nærliggende at tro, at varme kan holde sygdommene på afstand - og det kan den faktisk. Du er mere sårbar overfor forkølelse, hvis du fryser.

»Forklaringen er måske, at afkøling kan føre til mindre blodgennemstrømning i næseslimhinden. Kulden får blodbanerne til at trække sig sammen, og blodet trækkes dermed væk fra hænder, ører og næse for at beskytte og varme hjerne og hjerte,« fortæller Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

»Og med mindre blod i næseslimhinderne er der færre immunceller til at patruljere og bremse en mulig invaderende forkølelsesvirus.«

Pebermynte virker ikke

Håndvask er altså en god ide. Det er imidlertid en knap så god ide at kaste sig over urtete i de kolde måneder.

»Der findes ingen overbevisende dokumentation for, at urteudtræk, pebermyntepulver og den slags hverken forebygger eller behandler forkølelse og influenza,« siger Allan Randrup Thomsen og fortæller, at enorme mængder af C-vitamin heller ikke reducerer risikoen for at blive smittet.

Til gengæld godkender han de såkaldte neuramindasehæmmere mod influenza - som for eksempel Tamiflu.

»Det er bare vigtigt, at man begynder at tage midlet så hurtigt efter, man er blevet inficeret med influenzavirus, som muligt,« siger Allan Randrup Thomsen og understreger igen, at det er vigtigt, at man holder sig væk fra sin arbejdsplads.

»Arbejdspladsens 'helte', der slæber sig syge og dårlige ind på kontoret selvom de har symptomer, er jo i virkeligheden de største smittespredere, og de burde blive hjemme af hensyn til andre,« siger Allan Randrup Thomsen, der gør op med de ti største myter om forkølelse og influenza på videnskab.dk.