Bizart ‘kropsbytte’-eksperiment fik forsøgspersoner til at ændre personlighed
kropsbytte eksperiment depression vr virtual reality

Svensk forskning viser, at vores selvopfattelse er måske ikke så fasttømret, som hidtil antaget. (Foto: Shutterstock)

Svensk forskning viser, at vores selvopfattelse er måske ikke så fasttømret, som hidtil antaget. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
31 august 2020

Forskere har endnu ikke afluret, hvordan man rent faktisk får mennesker til at bytte krop fysisk, men et nyt, virtuelt eksperiment er forskere lykkedes med at få forsøgsdeltagere til at 'bytte krop' ved hjælp af headsets.

Ved brug af virtual reality (VR) har forskere fra Karolinska Institutet i Sverige udført eksperimentet, hvor 33 vennepar fik lov at ‘bytte krop’ med hinanden.

Det skriver Science Alert.

Venneparrene blev placeret ved siden af hinanden på to senge og fik hver især påført en VR-brille, som viste dem deres vens synspunkt.

Derefter udsatte forskerne dem for sanseoplevelser, der indledningsvis var de samme for begge forsøgspersoner for at skabe illusionen, men derefter gradvist begyndte at variere.

body swap kropsbytte personlighed eksperiment

Eksperimentets opsætning. De to forsøgspersoner havde byttet syn, mens en forsker udsatte dem for forskellige sanseoplevelser. Kroppens reaktion blev målt gennem en sensor på deres hånd. (Grafik: Mattias Karlen)

Eksperimenterne varede kun i få minutter, men mere skulle der ikke til, før hjernen havde købt illusionen. Forsøgspersonerne påtog sig deres vens personlighedstræk, fremfor deres egne, skriver Science Alert.

For eksempel blev nogle forsøgspersoner mere åbne og selvsikre.

I de mere komplekse sanseoplevelser, hvor eksempelvis den ene ven blev truet med en falsk kniv, fremprovokerede det en fysisk reaktion hos vennen, som oplevede det i VR.

»Vi viser, at konceptet om selvet potentielt kan forandres rigtig hurtigt, hvilket muligvis har nogle interessante praktiske implikationer,« fortæller hjerneforsker Pawel Tacikowsi fra Karolinska Institutet i Sverige, ifølge Science Alert. Han håber på sigt, at kunne bruge forskningen til at hjælpe folk med depression med at nedbryde deres skadelige selvopfattelse.

Forskningen rejser spørgsmål omkring, hvor stor en del af selvet, der er baseret på vores krop og fysiske sanseoplevelser.

I videoen ses det, hvordan forskerne stimulerede forsøgspersonernes sanser, og hvordan der er byttet rundt på deltagernes synsfelter. (Video: Pawel Tacikowski et al, iScience 2020)

Studiet blev offentliggjort i iScience.

cll
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.