Bivirkninger ved immunterapi indberettes ikke godt nok
Kilde: 
07 oktober 2016

I et betydeligt antal kliniske forsøg med immunterapi de seneste år har man ikke været god nok til at rapportere bivirkninger.

Det gælder især indberetningen af tilbagevendende eller sene tilfælde af toksiciteter, fortæller forskere til ESMO-konferencen i København. Det skriver ESMO i en pressemeddelelse.

Forskerne har undersøgt publikationer fra 81 kliniske forsøg med immunterapi og det, der kaldes målrettet (targeteret) behandling.

»Indberetningen af bivirkninger fra kliniske forsøg med nye agenter er afgørende, da dette vil informere læger og patienter om sikkerheden ved stoffet, og hvad de skal forvente, når de starter terapien hos en ny patient i hverdagens kliniske praksis,« siger hovedforsker Paolo Bossi fra forskningscenteret Fondazione IRCCS - Istituto Nazionale dei Tumori i Milano i pressemeddelelsen.

Mere end 90 procent af de 81 kliniske forsøg scorede dårligt på scalaen i forhold til at indberette tilbagevendende eller sene toksiciteter. 86 procent af forsøgene rapporterede ikke det korrekte tidspunkt, bivirkningen indtræf på.

Mere en halvdelen af de analyserede publikationer var ikke gode nok til at præsentere bivirkninger og beskrive de toksiciteter, der leder til, at terapien kan trækkes tilbage.

I en tredjedel af forsøgene manglede rapporteringen af de reduktioner af medicinens dosis, der blev foretaget på grund af bivirkninger.

"Toksiciteter fra målrettede agenter og immunterapi er naturligvis forskellige fra de toksiciteter, vi er vant til at observere og behandle på grund af kemoterapi, og der er nogle aspekter af toksiciteterne fra disse nyere agenter, som vi ikke er så godt informeret om," siger Paolo Bossi i pressemeddelelsen.

Forskerne har undersøgt kliniske forsøg, der er blevet foretaget i perioden 2000-2015. Den gode nyhed er, at, man er blevet bedre til at indberette bivirkningerne med årene.

Der er desuden nye instrumenter tilgængelige, som kan hjælpe lægerne med at forbedre kvaliteten af rapporteringen af bivirkninger og hjælpe dem med at diskutere potentielle toksiciteter med deres patienter.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.