Biofilm er en bakteriefæstning i kroppen
VIDEO: Infektioner bliver kroniske, når bakterier sætter sig tæt sammen i en biofilm. Forskere arbejder på at bryde bakteriernes fæstning.

Når bakterier sætter sig sammen i en biofilm, virker det ligesom en fæstning. Det er på den måde, en infektion bliver kronisk, for kroppen har meget svært ved at nedbryde biofilm. De hvide blodlegemer der normalt bekæmper sygdomsfremkaldende bakterier har svært ved at angribe bakterierne.

De er heller ikke særlig modtagelige overfor antibiotika, og det betyder at man skal bekæmpe infektionerne med meget store doser antibiotika i meget lang tid. Forskerne på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet undersøger biofilm fra en lang række sygdomme, f.eks cystisk fibrose, for at finde nye måder at nedbryde biofilm på og dermed bekæmpe kroniske infektioner.

Klik på videoen og hør forskerne fortælle om arbejdet med biofilm.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk