Billig blodtryksmedicin lige så god som dyr
Billig blodtryksmedicin virker lige så godt som den dyrere variant. Det viser en ny stor dansk undersøgelse, der kan spare sundhedsvæsenet for 500 millioner kroner hvert år.

Ifølge en ny stor undersøgelse kan sundhedsvæsnet trygt udskrive billig blodtryksmedicin til patienterne. Mistanken om, at den billige medicin dræber, er nu fjernet. (Foto: Colourbox)

Ifølge en ny stor undersøgelse kan sundhedsvæsnet trygt udskrive billig blodtryksmedicin til patienterne. Mistanken om, at den billige medicin dræber, er nu fjernet. (Foto: Colourbox)

Hidtidige undersøgelser af de to blodtryksmediciner Losartan og Candesartan har sat embedsfolk i alverdens sundhedsvæsener i et dilemma: 

Den billige medicin Losartan øger risikoen for, at patienter med hjertesvigt dør – mens den dyre Candesartan umiddelbart er mere effektiv. Embedsmændene har derfor måttet vurdere, om de ville punge ud for den dyre Candesartan – og på den måde redde liv.

Men nu bliver valget nemt, takket være en grundig dansk undersøgelse af de to slags blodtryksmedicin.

»I modsætning til tidligere studier kan vi ikke se forskelle i de to præparaters effekter. Det er altså lige meget, hvilket af præparaterne man vælger at give patienterne,« siger Henrik Svanström, som forsker i sundhedsstatistikker ved Statens Serum Institut.

Han er hovedforfatter på studiet, som er publiceret i det anerkendte tidsskrift JAMA - the Journal of the American Medical Association.

Vi kan spare en halv milliard

Det danske sundhedsvæsen kan spare mange millioner, hvis det går over til udelukkende at give patienter med forhøjet blodtryk Losartan.

I modsætning til Candesartan er Losartan nemlig billigt, fordi patentet på medicinen er udløbet.

Fakta

Hjerteforeningen vurderer, at i alt ca. 950.000 danskere har forhøjet blodtryk, og at 260.000 danskere lever med et forhøjet blodtryk uden at vide det.

Det danske sundhedsvæsen kunne i 2010 have sparet en halv milliard kroner, hvis lægerne kun havde skrevet ’Losartan’ på recepterne. Det har Institut for Rationel Farmakologi – som hører under Lægemiddelstyrelsen – beregnet.

»Når Candesartan og Losartan har samme effekt, kan de her resultater føre til en billigere behandling,« konstaterer Henrik Svanström.

Undersøgte danskere over 45 år

I undersøgelsen så forskerne nærmere på:

 • Danskere over 45 år
   
 • som havde været indlagt på hospitalet med hjertesvigt
   
 • i perioden 1998-2008.

Over 2.000 døde

Patienterne blev automatisk registret af sundhedsvæsnet, da de blev indlagt med hjerteproblemer.

Da undersøgelsen gik i gang, trak forskerne patienternes recepter ud af sundhedsvæsnets database. På den måde kunne de se, om de indlagte havde fået medicin mod forhøjet blodtryk.

Forskerne fik et klart billede af:

 • Hvilken blodtryksmedicin patienterne fik.
   
 • Hvor meget medicin de indløste på apoteket – altså, hvor meget de brugte.

Ud af de 6.479 undersøgte hjertepatienter, var 2.378 døde, da forskerne 2011 fulgte op på, hvordan det gik med dem.

Forskerne rensede dødstallet

Fakta

I alt undersøgte forskerne de indløste recepter hos 6.479 danske hjertesvigts-patienter.

2.082 tog Candesartan

4.397 tog Losartan.

2.378 var døde i 2011.

Blandt de døde tog 330 Candesartan og 1.212 tog Losartan. Men når tallene blev renset for fejlkilder, viste undersøgelsen, at lægemidlerne var lige effektive.

Forskerne så nærmere på medicinforbruget hos de 2.378 døde patienter.

På den måde kunne de opgøre, hvordan de døde mennesker havde gjort brug af henholdsvis Candesartan og Losartan.

For at sikre sig, at de døde mennesker ikke var omkommet af andre sygdomme, rensede forskerne tallene. De danske forskere tog højde for de almindelige grunde til sygdom hos hjertesvigtspatienter over 45 år, og resultatet var klart.

Høj dosis Losartan er ikke farligt

Det viste sig, at hvis bare blodtrykspatienter får en sammenlignelig standard-dosis af Losartan og Candesartan, er Losartan lige så effektiv som Candesartan.

Får patienterne – på grund af skrøbeligt helbred – derimod en lavere dosis af Losartan (på 12,5 eller 50 mg), er der rent faktisk en større risiko for, at de dør.

Patienter, der får den mindste dosis på 12 mg Losartan, har dobbelt så stor risiko for dø, som hvis de havde taget (høj dosis af) Candesartan. Sandsynligvis, fordi deres helbred i forvejen var mere skrøbeligt. Så de tidligere studier kan delvis have haft ret i deres konklusioner. Undersøgelserne var bare ikke nuancerede nok.

Den hidtil grundigste undersøgelse

Den danske undersøgelse er grundigere end de tidligere undersøgelser, der er blevet lavet af de to medicin-præparater.

»Vores population er bedre sammensat. Vi har en mere balanceret fordeling på dosis. I vores studie er der en højere andel af Losartan-bruger, som har modtaget en høj dosis. Derfor har vi fået øje på mønstret,« siger Henrik Svanström.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.