Bevidst indtag af placebo-medicin mindsker smerter
Kilde: 
18 oktober 2016

Folk, der lider af smerter i den nederste del af ryggen, oplever færre smerter efter at have indtaget placebo-medicin. Også selvom de udmærket godt er klar over, at der er tale om ' falske piller'. Det skriver sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Pain.

Patienter, der bevidst spiste placebo-piller, rapporterede 30 procent færre smerter og 29 procent mindre funktionsnedsættelse i forhold til kontrolgruppen.

Resultaterne sætter et nyt perspektiv på det mangeårige etiske dilemma, der ligger i at give patienter placebo-medicin, uden de ved det. Studiet indikerer, at man kan løse dette dilemma ved at lade patienterne vælge placebo-behandlinger med informeret samtykke.

»Disse resultater vender vores forståelse af placebo-effekt på hovedet,« siger medforfatter af studiet og lektor i medicin på Harvard Medical School i USA Ted Kaptchuk til sciencedaily.com.

»Den nye forskning viser, at placebo-effekten ikke nødvendigvis fremkaldes af patienternes forventning om, at de får en aktiv medicin, som man længe har troet. Alene det, at man tager pillen i en kontekst, hvor forholdet mellem patienter og læger er til stede, selv hvis man ved, det er placebo, betyder, at de regioner i hjernen, der modulerer symptomer, kan blive aktiveret,« fortsætter han.

97 patienter med kroniske smerter i den nederste del af ryggen indgik i studiet. Forskerne gav deltagerne en 15 minutter lang forklaring af placebo-effekten, og derefter blev de tilfældigt inddelt i to grupper: En, der fik almindelig funktionel medicin, og en, hvis piller der åbenlyst stod 'placebo-piller' på.

Efter tre uger rapporterede placebo-gruppen 30 procents reduktion af både moderat smerte og maksimal smerte, hvor dette kun blev reduceret med henholdsvis ni og 16 procent hos den anden gruppe. Gruppen, der spiste placebo-piller, oplevede også 29 procent reduktion af deres funktionsnedsættelse, hvor dem, der modtog rigtig medicin, slet ikke oplevede en reduktion.

»Det handler om fordelen ved at komme i behandling: at interagere med en læge eller sygeplejerske, tage piller og opleve alle de ritualer og symboler, vores sundhedssystem er forbundet med. Kroppen regarerer på det her,« siger Ted Kaptchuk til sciencedaily.com.

»Man kommer aldrig til at skrumpe en tumor eller fjerne tilstopningen i en arterie med placebo-indgreb, men det gør helt sikkert, at folk føler sig bedre tilpas. Man kan ikke smide placebo i skaldespanden,« fortsætter han.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.