Betændelse i hjerteklap kan være tegn på kræft
Ny dansk forskning afslører en kobling mellem hjerteklapsbetændelse og kræft i især maveregionen.

Akut betændelse i en hjerteklap er en alvorlig livstruende sygdom, der hvert år rammer omkring 500 danskere. (Foto: Colourbox)

Akut betændelse i en hjerteklap er en alvorlig livstruende sygdom, der hvert år rammer omkring 500 danskere. (Foto: Colourbox)

Får du konstateret betændelse i en hjerteklap, gælder det om at være på vagt. For sygdommen er ikke alene livstruende i sig selv, men kan også være et symptom på, at du har en skjult kræftsvulst et andet sted i kroppen.

Det konstaterer danske forskere efter at have gransket de unikke danske patientregistre, der rummer oplysninger om hver enkelt danskers hospitalsindlæggelser og diagnosticerede sygdomme. I undersøgelsen har forskerholdet kortlagt sygdomsforløb for 8.000 personer, der på et eller andet tidspunkt i perioden fra 1978 til 2008 var indlagt med hjerteklapsbetændelse. (Se boks under artiklen).

»Vi har fundet en markant sammenhæng mellem betændelse i hjerteklapperne og kræft andre steder i kroppen. Hos patienter, der har fået konstateret betændelse i en hjerteklap, bør lægen altid tænke på muligheden for kræft,« siger lektor og overlæge Reimar W. Thomsen, der har ledet studiet udført på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Opdagelsen er netop omtalt i en videnskabelig artikel, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift American Journal of Medicine.

At kræft kan fremprovokere betændelse i hjertet skyldes ifølge forskerne, at svulster under deres vækst kan ødelægge f.eks. tarmens naturlige slimhindebarriere og dermed overføre bakterier til blodstrømmen - det gælder især bakterier fra cancer i maveregionen, såsom tarm-, lever eller galdekræft. Disse bakteries føres med blodet rundt i kroppen.

I hjertet bliver bakterierne indfanget af hjerteklapperne, som så kan reagere ved at blive betændte og ødelagte. Især, hvis de i forvejen er beskadigede.

Betændelsen i hjertet kan også være et tegn på, at immunforsvaret generelt er svækket, f.eks. i forbindelse med blodkræft.

Svulster eller svækket immunforsvar

Fakta

Betændelse er kroppens generelle reaktion på skadelige stimuli, hvor der kommer hævelse, varme og ømhed pga. hvide blodlegemer samt væske ud i vævene.

Betændelse er den danske betegnelse for inflammation. Hvis inflammation er forårsaget af bakterier, virus eller andre mikroorganismer, som er tilfældet i denne artikel, taler man om infektion.

På fagsprog vil man helst skelne mellem inflammation (f.eks. akilllessene) og infektion (f.eks. endokarditis = infektion af en hjerteklap). På dansk bruges 'betændelse' om begge dele, hvilket gør betegnelsen noget upræcis.

Koblingen mellem de to sygdomstilstande giver læger et nyt værktøj til hurtigere at opspore skjulte kræftsygdomme i kroppen.

»Opdagelsen kan bruges til at øge opmærksomheden på en sammenhæng mellem de to sygdomme og formentlig diagnosticere nogle kræftpatienter hurtigere end i dag. Og det er godt, for jo hurtigere en kræftdiagnose stilles, des større chance er der for helbredelse,« siger Reimar W. Thomsen.

Selv om patienter med hjerteklapbetændelse har større risiko for at have kræft end normalbefolkningen, pointerer forskerne, at det kun er fem procent af patienter med hjerteklapsbetændelse, der reelt viste sig at have kræft inden for studiets to første år.

Betændelse andre steder også et signal

Noget tyder på, at betændelse i andre dele af kroppen også kan være en indikator på kræft. Et amerikansk studie fra 2010 viste f.eks., at fem procent af alle ældre, der blev indlagt med lungebetændelse, i året efter udviklede lungekræft.

Og undersøgelser, som Reimar W. Thomsen og hans kollegaer lige nu arbejder på at få publiceret, viser, at svampeinfektioner i mundhulen eller på kønsorganer kan skyldes underliggende kræft.

»Læger skal derfor altid være opmærksomme på muligheden for underliggende kræft blandt patienter, der er indlagt med en infektion,« siger Reimar W. Thomsen.

Sammenhængen vredet ud af de unikke danske personregistre

Forskerne fokuserede på årene 1978 til 2008 og kortlagde, hvor mange danskere, der har været ramt af hjerteklapbetændelse i den periode ved at dykke ned i det danske landspatientregister.

Herefter fandt de ud af, hvor mange af disse patienter, der havde været ramt af kræft i perioden efter indlæggelsen via oplysninger i det danske cancerregister.

Ud af 8.445 patienter med hjerteklapbetændelse fik 997 patienter stillet en kræftdiagnose.

  • Inden for de første tre måneder var sandsynligheden for en kræftdiagnose otte gange forhøjet, sammenlignet med normalbefolkningen.
     
  • Fra tre måneder til fem år efter hjerteklapsbetændelsen var risikoen for kræft fortsat forhøjet to til fire gange for tarmkræft og leverkræft, mens risikoen kun var 50 procent forhøjet for kræftsygdomme som helhed.
     
  • Efter mere end fem år var kræftrisikoen kun let forhøjet hos patienter med hjerteklapsbetændelse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.