Belgisk hyrdehund kan opsnuse prostatakræft
En belgisk hyrdehund er blevet trænet til at lugte sig frem til prostatakræft.

Efter to års træning mestrede en Malinois, belgisk hyrdehund, at lugte om urin kom fra en person med prostatakræft. (Modelhund:Donna/foto:Steffen Heinz)

Efter to års træning mestrede en Malinois, belgisk hyrdehund, at lugte om urin kom fra en person med prostatakræft. (Modelhund:Donna/foto:Steffen Heinz)

Forskere fra Holland og Frankrig hævder at have bekræftet teorien om, at en bestemt type af flygtige organiske forbindelser i urin kan fortælle os, om en person har kræft eller ej.

Flygtige organiske forbindelser omfatter opløsningsmidler og benzin, og kan defineres som stoffer, der har et kogepunkt og fordamper ved en temperatur mellem 50 og 100 grader.

Selv om forskerne ikke ved præcis, hvilke forbindelser der kan afsløre kræft, så viser deres forskning, at den lugt de afgiver, kan identificeres af en veltrænet hundesnude.

En belgisk hyrdehund af racen Malinois blev trænet i to år, før de hollandske forskere testede dens lugteevne i en dobbelt blindtest.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet European Urologi.

Hunden udvalgte næsten alle prøverne

Forskere fik først fat i urin fra 66 personer, 33 med prostatakræft og 33 uden.

Urinen blev herefter frosset ned og tøet op igen, så alle prøver holdt samme temperatur.

Derefter fik hunden lov til at snuse til prøverne, og i 30 af 33 tilfælde var den i stand til at identificere urinen fra kræftpatienter.

Det betyder, at den firbenede supernæse havde en succesrate på over 90 procent.

»Undersøgelsen viser, at hunde kan trænes til at påvise prostatakræft ved at lugte til urin med en betydelig succes rate.«

»Det antyder også, at prostatakræft afgiver en lugtsignatur i urinen, og at identifikation af de flygtige organiske forbindelser, der er involveret, kan være et vigtigt redskab i medicinsk forskning « skriver forskerne i en pressemeddelelse.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker