Barndom på landet beskytter mod astma og allergi
Nyt rekordstort studie bekræfter, at børn fra byen oftere får allergi og astma end børn fra landet. Kvinder, der er vokset op på landet, har tilmed en bedre lungefunktion end kvinder, der er født i byen.  
allergi astma landet børn allergener immunforsvar bakterier

Møg, bakterier og allergener i stalden styrker tilsyneladende børns immunforsvar. (Foto: Shutterstock)

Møg, bakterier og allergener i stalden styrker tilsyneladende børns immunforsvar. (Foto: Shutterstock)

Hø, møg, fluer og pollen. Ude på landet er luften fyldt med bakterier og allergener. Man skulle tro, at bondegårdsbørn ville være ekstra udsatte for at få astma og løbende allergi-næser som voksne.

Men det forholder sig stik modsat. Bybørn får langt oftere allergi og allergisk astma som voksne end folk, der er vokset op på landet, viser det ene forskningsresultat efter det andet.

Nu bekræfter en rekordstor, international undersøgelse, at en opvækst på landet beskytter mod irriterede luftveje og allergiske sygdomme.

»Det ser ud til, at den måde, vi lever og bor på, har betydning for, hvilken type sygdomme vi får. Ingen er længere i tvivl om, at folk, der er vokset op på landet, har mindre allergisk astma og allergi,« siger Vivi Schlünssen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og lektor på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed.

»En plausibel forklaring er, at bondegårdsbørns immunforsvar bliver styrket af at møde en masse forskellige bakterier og allergener, mens de er helt små - måske allerede i fosterstadiet. Men det er stadig en hypotese,« fortsætter hun.

LÆS OGSÅ: Bondegården beskytter mod astma og allergi

Bybørn er dobbelt så udsatte

Vivi Schlünssen har været med til at lave den nye undersøgelse, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Thorax.

Amish-folk er allergi-fri

Nogle typer landbrug beskytter i højere grad mod astma og allergi end andre.

Landbrugsdrivende Amish-folk, som er en kristen gruppe i USA, der lever uden moderne teknologi, får sjældnere allergi og astma end Hutteritterne, som er en anden landbrugsdrivende kristen gruppe i USA.

Hutteritterne lever mere moderne end Amish folket, og ny forskning viser, at støvet på Amish-folkets gårde er anderledes end støvet på Hutteritternes.    

Hun og kollegaer fra Europa og Australien har undersøgt forekomsten af astma og allergi blandt 10.201 voksne mellem 26 og 54 år fra 14 forskellige lande. De har også målt deltagernes lungefunktion.

Derefter har forskerne spurgt de over 10.000 voksne deltagere om, hvor de boede i de første fem år af deres liv:

  • På landet
  • I byen
  • I en landsby
  • I en forstad

De, der svarede, at de havde boet på en gård i deres første fem leveår, havde sjældnere allergi og allergisk astma end alle de øvrige grupper.

Som voksne var bondegårdsbørnene:

  • halvt så tilbøjelige til at have høfeber og hyper-reagerende luftveje end dem, der boede i en storby i deres første 5 leveår.

  • halvt så tilbøjelige til at have allergi eller allergisk astma end nogle af de øvrige grupper

LÆS OGSÅ: Allergi kan forhindres af det rigtige støv

Studiet bekræfter tidligere fund

Studiet er det seneste i en lang række undersøgelser, som viser, at en opvækst på landet beskytter mod allergiske sygdomme og astma.

I 2011 viste en dansk undersøgelse blandt 2.000 landbrugselever eksempelvis, at forekomsten af astma og allergi blandt de elever, der var vokset op på landet, var halvt så stor som blandt elever, der var vokset op i byen. 

by børn allergi astma bakterier immunforsvar

Når man vokser op i byen, får man oftere allergi og astma, end hvis man vokser op på landet eller i en landsby. (Foto: Shutterstock)

Lars K. Poulsen, der er professor på Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin og Laboratoriechef på Allergiklinikken, Herlev-Gentofte Hospital, er da heller ikke specielt overrasket over det nye resultat.

Han har ikke været involveret i undersøgelsen, men han har læst den videnskabelige artikel.

»Studiet slår fast, at en opvækst på landet beskytter mod astma og allergisk allergi. Det viser ovenikøbet et ensartet mønster på tværs af landene,« siger Lars K. Poulsen og fortsætter:

»Næste skridt er at undersøge, hvorfor man får færre allergi-antistoffer, når man bor på landet. Hvis man kan identificere, hvilke faktorer der spiller ind, kan man begynde at forebygge, for eksempel ved at tilsætte noget i det miljø, der er i byerne.«   

LÆS OGSÅ: Bakterier holder allergi væk

Kvinder fra landet har bedre lunger

Som noget helt nyt har forskerne bag det nye studie ikke kun kigget på data om forekomsten af allergi og astma. De har også lavet fysiologiske målinger af lungefunktionen hos forsøgsdeltagerne.

Målingerne viser, at kvinder, der er vokset op på en gård, har en bedre lungefunktion end kvinder, der har boet i en storby i deres første fem leveår. Hos mændene er der ingen forskel på lungekapaciteten.

»Det er et nyt fund. Det er interessant og overraskende, at der er forskel på drenge og piger,« siger Lars K. Poulsen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får vi allergi?

Mænd har måske fået for meget møg

Forskerne ved ikke, hvorfor en opvækst på landet tilsyneladende kun er fordelagtig for kvindernes lungekapacitet. En grund kan være, at mændene har været mere udsatte for støv og bakterier, fordi de har været mere ude i stalden end kvinderne, gætter forskerne. Langtidseksponeringen kan måske have været mere skadelig end beskyttende.

»Men det er en hypotese. Da det er et rent observationelt studie, kan vi ikke med sikkerhed sige noget om årsagen,« siger Vivi Schlünssen og fortsætter:

»Også i tidligere studier har vi set, at der kan være forskel på, hvordan mænd og kvinder reagerer på faktorer i miljøet.« 

Flere bor i byer end tidligere

I det seneste 100 år er der sket en udvikling, hvor flere og flere mennesker er flyttet fra landet ind til byerne.

Samtidig er der sket en voldsom stigning i forekomsten af astma, allergi og autoimmune sygdomme som type 1-diabetes.

LÆS OGSÅ: Allergi kan forhindres af det rigtige støv

Gravid i byen? Tag på bondegårdsferie!

Af samme grund er Vivi Schlüssen ikke meget for at give anbefalinger på baggrund af de nye tal. Hun nøjes med at sige:

»Vi har en stærk formodning om, at immunforsvaret har godt af at blive udsat for bakterier og allergener, mens det er under udvikling. Derfor formoder vi, at det har godt af at blive eksponeret for den variation af bakterier og allergener, der er på landet.«

Immunforsvaret bliver udviklet i fosterstadiet, og mens et barn er helt lille.  

LÆS OGSÅ: Astma starter allerede i mors mave

»Hvis man er gravid og bor i byen, eller hvis man har helt små børn, er det en god idé at blive udsat for de gode bakterier og allergener - for eksempel ved at tage ud på landet og opholde sig i perioder,« siger Vivi Schlünssen.  

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk