Bacon kommer fra … en plante? Amerikanske børn er forvirrede, når det kommer til mad
børn og viden om mad

For børn er det ikke lige let at vide, om bacon kommer fra en gris eller en plante. (Foto: Shutterstock)

For børn er det ikke lige let at vide, om bacon kommer fra en gris eller en plante. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2021

Det burde være til at forstå for de fleste  - også for de mindste - hvilke fødevarer der er lavet på kød, og hvilke der er lavet på planter. 

Eller er det? 

En lille, nyt amerikansk studie, der er baseret på spørgeskemaer blandt 176 børn i alderen 4 til 7, kunne tyde på, at det ikke altid er lige let. 

Her lyder konklusionen nemlig, at børn er blevet så afkoblet fra viden om fødevarer, og hvor de stammer fra, at de blandt andet tror, at bacon kommer fra en plante, skriver Science Alert på baggrund af studiet, der for nyligt er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Environmental Psychology.

Ifølge Science Alert mener forskerne bag, at der er »gennemtrængende fejl i børnenes grundlæggende kendskab til mad.«

41 procent af børnene, der deltog i spørgeskemaundersøgelsen, svarede således, at bacon hører til i kategorien 'plantebaseret'. 

Også en række grøntsager, som dybstegte kartofler i form af pommes frites, var årsag til forvirring hos børnene, og næsten halvdelen af de 176 børn endte med at putte pommes-frites i kategorien 'dyrebaseret'. 

Ifølge mediet er det ikke første gang, at undersøgelser viser, at mindre børn har det svært, når det kommer til at pege ud, hvor fødevarer stammer fra. Tilbage i 2014 viste en undersøgelse i Storbritannien blandt andet, at en tredjedel af børn i alderen 5–8 år ikke vidste, hvordan brød, ost eller pasta blev lavet. 

Forfatterne bag studiet peger på, at en årsag til fødevare-forvirringen kan skyldes, at mange børn lærer meget lidt om, hvordan fødevarer dyrkes, idet der bliver færre amerikanere, der er landmænd og som følge deraf færre børn, der vokser op på en gård.

En anden årsag, lyder det fra forskerne ifølge Science Alert, kan være, at forældre er påpasselige med at fortælle deres børn, hvordan kødprodukter fremstilles, fordi de ønsker at skærme dem for det faktum, at dyr bliver slagtet.

Overordnet viser undersøgelsen - sammen med de tidligere undersøgelser - at kød udgør et hul i børn viden om mad, og det kan have konsekvenser for, hvordan de spiser resten af livet, skriver forfatterne, ifølge mediet. 

Lærer vi derfor at viderebringe viden om fødevarer, særligt om kød, til børn på den rigtige måde, kan det have en positiv klimaeffekt, når det kommer til at erstatte kød, der som bekendt er en af de mest effektive måder, den enkelte kan reducere sit CO2-fodaftryk på. 

rf

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.