Babyer lærer vuggeviser allerede i mors mave
Børn kan huske melodier, de har hørt i mors mave - i helt op til fire måneder efter fødslen. Finske forskere mener, de er på sporet af noget med betydning for, hvordan vi lærer at tale. Læs deres råd til, hvad du bør gøre.

Hvis du gerne vil stimulere dit barns evne til at lære at tale, kan det være en ide at hjælpe det på vej med musik. Men hold høretelefoner og højttalere væk fra maven og brug din egen stemme i stedet, lyder nogle af rådene fra finske forskere. (Foto: Shutterstock)

Hvis du gerne vil stimulere dit barns evne til at lære at tale, kan det være en ide at hjælpe det på vej med musik. Men hold høretelefoner og højttalere væk fra maven og brug din egen stemme i stedet, lyder nogle af rådene fra finske forskere. (Foto: Shutterstock)

Hvis et foster hører en vuggevise i mors mave, kan det genkende melodien flere måneder, efter det er blevet født som baby. Mekanismen er muligvis med til senere at hjælpe barnet til at lære at tale.

Sådan lyder det fra forskere ved universitetet i Helsinki.

»Det her er det første studie, som undersøger, hvor længe minder fra fosterstadiet forbliver i hjernen. Resultaterne er betydningsfulde, for når vi studerer hjernens reaktioner, får vi grundlæggende indsigt i fostrets hukommelse. I øjeblikket er de tidlige mekanismer i vores hukommelse ukendte for os,« siger Minna Houtilainen, docent ved universitetet i Helsinki, i en pressemeddelelse.

Vuggevise blev hængende i hjernen i månedsvis

I studiet har de finske forskere undersøgt 24 kvinder i graviditetens sidste tre måneder. Halvdelen af kvinderne spillede den klassiske vuggevise ’Twinkle Twinkle Little Star’ – der på dansk bliver kaldt blandt andet ’Blink, lille stjerne’, men nok er bedre kendt som 'Alfabetsangen' – fem dage om ugen i det sidste trimester af graviditeten. (Se videoen herunder.)

Forskerne konstaterer i tidsskriftet Plos One, at hjernerne hos de vuggevise-indoktrinerede fostre reagerede stærkere på at høre melodien både lige efter og fire måneder efter fødslen, end babyerne i kontrolgruppen gjorde.

Resultaterne viser ifølge forskerne, at fostre kan genkende og huske lyde, som trænger ind i mors mave fra verden udenfor.

»Selvom vores tidligere forskning har indikeret, at fostre kan lære små detaljer af tale, så har vi ikke været klar over, hvor længe de kunne gemme på den information. De nye resultater viser, at babyer kan lære i en meget ung alder, og at effekterne af den læring står skarpt i hjernen i lang tid,« siger Eino Partanen, som er ved at lægge sidste hånd på sin ph.d.-afhandling ved universitetets ’Cognitive Brain Research Unit’, i pressemeddelelsen.

Bombarder ikke fostret med lyde!

De finske forskere gætter på, at evnen til at genkende sange og snak gavner babyer, når de skal til at lære at tale. I øjeblikket mener man nemlig, at behandlingen af lyde fra sange og tale delvist bliver håndteret på samme måde i hjernen, og på den måde er begge dele muligvis med til at påvirke evnen til at lære at tale.

Forskerne har i en anden artikel – for nylig udgivet i tidsskriftet PNAS – vist, at tale til fostret også sætter sig spor i hjernen hos nyfødte.

Ph.d.-studerende Eino Partanen understreger dog over for Videnskab.dk, at det er meget vigtigt, at vordende forældre ikke går helt grassat i iveren efter at smide lyde i hovedet på det lille foster i mors mave.

»Lad endelig være med at sætte højttalere på maven af den gravide mor. Vi ved fra rottestudier, at støj kan være skadelig for den neurale udvikling, og vi ved, at støj kan ødelægge søvnrytmen hos mennesker og skabe stress.«

Moderens stemme er den sødeste musik

»Så hvis gravide mødre vil give deres børn noget at lytte til, hvorfor så ikke bare synge eller nynne dejlige melodier? Moderens stemme lyder højere end nogen andre lyde i livmoderen, og det kan godt være, at det er mere sandsynligt, at den nyfødte vil huske melodien efter fødslen på den måde.«

»Det kan også være ret brugbart, når barnet skal trøstes, efter det er født,« skriver Eino Partanen i en mail til Videnskab.dk

Forskerne er nu  gået i gang med at finde ud af, hvordan det mere konkret påvirker babyer, hvis de bliver udsat for støj fra f.eks. moderens arbejdsplads i løbet af det sidste trimester.
 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk