Av, for satan! Forskere testede festivalgængeres smertetærskel
Flere modige besøgende ved Science In The City-festivalen vovede sig ud i en række smertefulde forsøg, da smertetærsklen var i fokus lørdag formiddag i Videnskab.dk’s medietelt.

»Kommer der ikke snart et tidspunkt, hvor det ikke gør ondt mere?,« jamrer en mand, der frivilligt har sagt ja til at teste sin smertetærskel ved konstant kulde. Hans hånd er nede i en balje med 0 grader iskoldt vand.

Forsøget foregik i Media District-teltet lørdag formiddag ved Science In The City-festivalen. Her kunne de besøgende udforske kroppens smertetærskel. Smerteforsker Darshana Durup fra Københavns Universitet stod bag arrangementet.

Efter 23 sekunder, må den frivillige mand give op ved kuldeforsøget. Da han trækker hans højre hånd op af vandet, er den helt blodrød i forhold til den venstre. 

»Det er jeg altså ikke så stolt af,« siger han skuffet, da resultatet bliver noteret ned. Sammenligner man med de forrige modige testpersoner, ser det heller ikke så imponerende ud. Nogle seje kvinder og mænd udholdte smerten ud i det kolde vand helt op til 3 minutter. Herefter måtte de ansvarlige stoppe forsøget, da kulden kan give hånden forfrysningsskader, hvis den er bliver i vandet i længere tid.

Smerte er meget individuel

Smerteforsker Darshana Durup forklarede i sit oplæg, hvorfor smerter opfattes meget individuelt.

Modige børn og voksne kastede sig ud i forskellige forsøg, for at teste deres smertetærskel ved Science In The City. (Foto: Andreas Abildlund)

»Vi er ikke alle sammen enige om, hvor meget smerte vi føler. Nogle mennesker vil beskrive et bistik som en to'er på en skala fra 1-10. Andre vil mene, at det er en 4'er. Årsagen til det er, at smerten er defineret af, hvilket humør man er i. Her spiller fysiologiske, psykologiske, kulturelle og sociale forhold ind,« fortalte Darshana Durup. 

Men hvorfor reagerer kroppen egentlig som den gør, når man kan mærke smerte? Det forklarede smerteforskeren også i sit oplæg.

»Kroppen er udstyret med nogle smertereceptorer, der sender signaler til hjernen, når de opfanger smerten. Det kunne eksempelvis være, når man kommer til at røre ved en varm kogeplade. Med signalerne kan hjernen finde ud af, hvor på kroppen det gør ondt, og hvordan kroppen skal reagere på smerten. Det gør den ved at tilbagesende signaler til netop dét sted, hvor smerten er. Derfor fjerner vi instinktivt vores hånd fra kogepladen, når vi mærker smerten,« sagde hun.

Kampen mellem kønnene blev uafgjort

Efter oplægget kunne de besøgende teste alt lige fra hudens overfølsomhed, tryk på knogler og det smertefulde kulde-eksperiment. Resultaterne fra de fremmødte blev kønsopdelt,  for at man kunne undersøge, om smerte bliver opfattet forskelligt blandt mænd og kvinder.

Resultatet fra dagens smertefulde forsøg blev meget lige imellem kønnene, og derfor kunne alle de seje frivillige testpersoner gå hjem lidt klogere på deres smertetærskel.  

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker