Av! Forstå, hvad der sker i hjernen, når du føler smerte
Bliv klogere på neurovidenskabens ofte oversete darling, nemlig kroppens nervesystem, i denne uges afsnit af Videnskab.dk’s hjernepodcast Brainstorm.
Mand tager sig til nakken i smerte, og til højre for ham ses et menneskes ryg med to røde smertepunkter i nakke og lænd, hvor man kan se rygsøjlen.

I forsøget på at forklare, hvordan et smertesignal i hånden rejser gennem kroppens nervesystem og bliver til en oplevelse af smerte, som hjernen kan reagere på, lægger podcastvært Jais Baggerstrøm Koch krop til Brainstorms eget smerte-eksperiment. (Modelfoto: Shutterstock)

I forsøget på at forklare, hvordan et smertesignal i hånden rejser gennem kroppens nervesystem og bliver til en oplevelse af smerte, som hjernen kan reagere på, lægger podcastvært Jais Baggerstrøm Koch krop til Brainstorms eget smerte-eksperiment. (Modelfoto: Shutterstock)

Hvis du skærer dig i fingeren, mens du er i gang med at forberede aftensmaden, kan det svie frygteligt, og når du med fuld kraft kommer til at hamre din tå ind i en stol, kan det gøre helt vanvittigt ondt.    

Ud over at smertefulde oplevelser kan være både ubehagelige og ubelejlige, kan smerte også være en vej til at forstå, hvordan vores samlede nervesystem fungerer. 

Helt konkret bruger hjerneforskere nemlig smerteforsøg til at finde ud af, hvordan vores hjerner er i tæt dialog med resten af nervesystemet i vores kroppe.

Selvom det kan komme bag på nogen, består nervesystemet af andre essentielle dele end hjernen.

Det dykker Videnskab.dk's hjerneredaktion, Brainstorm, ned i i denne uges episode, hvor du kan blive klogere på, hvordan dit nervesystem fungerer, og hvordan din krop og hjerne i samarbejde skaber følelsen af smerte. 

Podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Josefine Alberg har hevet lektor Christian Bjerggaard Vægter, der forsker i nervesystemet, med i studiet for at kaste lys over kroppens nervesystem. 

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.

Brainstorm - Videnskab.dk’s hjerneredaktion

 

Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.

Vi udkommer som podcasti artikler og på Instagram, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Brainstorm-vært lægger krop til smerte-eksperiment

I podcast-afsnittet fortæller Christian Bjerggaard Vægter, der er lektor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, at der ikke findes ét specifikt smertecenter i din hjerne, som kan slukkes for og dulme følelsen af smerte.

Dog kan hjernen dæmpe din oplevelse af smerte, hvis du kommer til skade i en situation, der gør, at du ikke har tid til at forholde dig til smerten.

Forholde sig til smerten skal Jais dog, da han i podcasten gennemfører et kendt smerte-eksperiment, hvor han skal graduere smerten, han oplever, på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerte, og 10 er uudholdelige smerte.

Hør, hvordan det går, i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på: 

  • Hvordan man kan forstå kroppens nervesystem ud fra en metafor om elsystemet i et hus 
  • Hvad det vil sige at have en kroniske nerveskade 
  • Og hvorvidt forskningen bakker op om den gængse forestilling om, at mindfulness kan lindre smerte? 
Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk