Ateister bliver stressede når de får Gud på hjernen
Under pres hjælper det at tænke på Gud. Men kun, hvis du er religiøs. For ateister forværrer gudetanken blot situationen.

For de troende virker det afstressende at tænke på Gud. For det ikke-troende gør det kun ondt værre. (Foto: Colourbox)

For de troende virker det afstressende at tænke på Gud. For det ikke-troende gør det kun ondt værre. (Foto: Colourbox)

Er stress-barometret oppe i det røde felt, kan det godt betale sig at søge trøst hos vor fader i himlen. Hvis du vel og mærke tror på, at han findes.

Hvis ikke accelererer barometret bare. Det rapporterer livescience.com på baggrund af hjernebølge-målinger hos personer, der blev stresset af at lave fejl i en prøve.

Dem, der var blevet primet til at tænke religiøse tanker inden prøven - enten ved at skrive om religion eller gennem ordlege - følte mindre anspændthed, når de lavede fejl end dem, der ikke havde været eksponeret for religiøse tanker inden start.

Tanken om Gud sænker hjerneaktiviteten

Det er forskere fra University of Toronto-Scarborough i Canada, der har udført forsøget.

De målte hjerneaktiviteten i området kaldet den anteriore cingulate cortex (ACC).

ACC er bl.a. associeret med reguleringen af kroppens tilstand af ophidselse, og det er herfra alarmen går, når man er ved at lave fejl.

Man kan for eksempel aktiverer ACC ved hjælp af Stroop-testen, hvor en forsøgsperson skal sige, hvilken farve ordene 'rød', 'blå', 'grøn' osv. er skrevet med. Det kan være 'rød' skrevet med gul skrift.

Resultaterne af forsøget viste, at hos personer, der ubevidst eller bevidst var blevet påvirket til at tænke på Gud, faldt hjerneaktiviteten i ACC under prøven.

Ateisternes gudetanker stresser

Overraskende for forskerne reagerede ateister modsat under forsøget.

Ikke nok med at tanken om Gud ingen beroligende effekt havde, men den fik ligefrem aktiviteten i ACC til at stige.

Det vil sige, at de blev mere stressede, af at få Vor Herre på hjernen.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at for religiøse mennesker virker Gud som en opretholder af orden i verden.

Tilsyneladende tilfældige begivenheder bliver derfor sat i system og følelsen af stress reduceres.

Hos ateisterne derimod ødelægger tanken om en guddom den meningsstruktur, de allerede har etableret, og derfor oplever de blot Gud som et forstyrrende element og stressniveauet stiger.

Ifølge livescience.com mener forskerne, at studiet supplerer tidligere forskning, der viser, at religiøse mennesker er lykkeligere, sundere og lever længere end ikke-troende.

Men ateisterne skal ikke fortvivle.

Der er nemlig god grund til at tro, at de vil klare sig lige så godt i forsøget, hvis de blev primet til at tænke på deres egne overbevisninger i stedet for Gud.

Studiet er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk