At spise langsomt kan måske forhindre overvægt, påstår forskere
Kilde: 
14 februar 2018

Hvis du tager dig lidt bedre tid til at nyde din middag, kan det forhindre overvægt, påstår forskerne bag et kontroversielt japansk studie.

Forskerne peger således på, at de har fundet et sammenfald mellem, at folk, der spiser langsomt, generelt også er tyndere om livet og har lavere BMI, skriver theguardian.com.

Forskerne har analyseret data fra knap 60.000 mennesker. Dataen indeholdt oplysninger om gruppens generelle sundhed og deres spisevaner - for eksempel, hvor hurtigt folk spiser - og var indhentet gennem spørgeskemaer.  

Resultatet afslørede altså, at folk, der spiser langsommere, har en tendens til at være mindre overvægtige, være tyndere om livet og have en lavere BMI.

På baggrund af dette konkluderer forskerne i studiet blandt andet, at »Interventioner rettet mod spisevaner, som uddannelsesinitiativer og programmer, der reducerer folks spisehastighed, kan muligvis være brugbare til at forhindre overvægt og reducere risikoen for ikke-overførbare sygdomme.«

Men ifølge andre forskere og eksperter bør man ikke drage forhastede konklusioner på baggrund af det pågældende studie, skriver theguardian.com.

»Det er ikke hensigtsmæssigt, ud fra studiets observationer, at konkludere noget om spisehastighed og udvikling af fedme. Selvom det er en sandsynlig forklaring, at folk, der spiser hurtigere, spiser mere, og at dette kan lede til, at man tager på i vægt,« forklarer Ian MacDonald, professor med speciale i stofskifte ved the University of Nottingham, til theguardian.com.

Der er således ikke påvist en årsagssammenhæng mellem, at folk, der spiser langsomt, bliver mindre overvægtige, men blot en korrelation.

Det betyder, at der kan være mange andre sandsynlige forklaringer bag sammenfaldet.  

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.