Astma er for det meste mors skyld
Mødre er værre end fædre til at overføre astma til deres barn, viser stor dansk undersøgelse. Forskere gætter på, at mor påvirker barnet gennem f.eks. rygning eller brystmælk.

Alle kan få astma, men omkring 50 procent af de 300.000 lungesyge danskere er under 10 år. Det er den mest udbredte kroniske sygdom hos danske børn. (Foto: Colourbox)

Alle kan få astma, men omkring 50 procent af de 300.000 lungesyge danskere er under 10 år. Det er den mest udbredte kroniske sygdom hos danske børn. (Foto: Colourbox)

Hvis barnet i skolegården har svært ved at få vejret, når legen bliver vild, så er det formentlig mors skyld.

Børn har nemlig tre gange så høj risiko for at have astma, hvis deres mor selv har kæmpet mod den arvelige lungesygdom. Det viser en stor dansk undersøgelse, der - som den første i verden - sammenfatter konklusioner fra alle verdens astmastudier fra 1960 til 2009.

»Det spændende ved resultatet er, at selvom mødrene og fædrene ligeligt videregiver 50% af generne til deres børn, så er der altså noget specielt hos moderen, som hun kan videregive til barnet. Det antyder, at astma ikke kun bygger på arvelige faktorer, men også noget, man måske kan påvirke og forebygge,« mener Morten Dahl, læge, dr.med. og ph.d. på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Sygehus.

Eksem og allergi kommer også fra mor

Morten Dahl har lavet det såkaldte metastudie sammen med to kolleger fra Harvard University i USA. Undersøgelsen er støttet af Danmarks Lungeforening og netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One.

Fakta

VIDSTE DU

I 1994 havde 4,4% af danskerne over 16 år astma.


I 2005 var tallet steget til 6,4%.

Årsagerne er endnu ukendte.

Den viser, at risikoen for at få astma er 2,4 gange større, hvis far har astma - altså en noget lavere risiko, end hvis mor har sygdommen; så er risikoen helt præcis 3,04 gange højere. Konklusionen underbygger en udbredt opfattelse, som længe har været almen viden blandt de indviede, og derfor overrasker den heller ikke forskerne i Europas førende enhed inden for forskning i børneastma, COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood) under Dansk BørneAstma Center.

»Der er mange andre studier, som bekræfter, at arv fra mor giver en større risiko end arv fra far. Det gælder for eksempel allergi og eksem, der er associeret til astma. Men derfor er det stadig en interessant artikel. Det er vigtigt at undersøge, om det faktisk forholder sig således, når litteraturen gennemgås systematisk,« forklarer Klaus Bønnelykke, læge, ph.d. ved COPSAC.

Rygning, luftforurening eller mangel på brystmælk?

Morten Dahls amerikanske kolleger arbejder nu videre med at finde årsager til, at mor er særlig slem til at give astma til sit barn. Teorierne lyder blandt andet, at astma bliver udløst af rygning eller luftforurening under graviditeten.

Også hos COPSAC forsker man på højtryk for at finde ud af, hvorfor flere og flere børn og unge får astma. Centret offentliggjorde for nylig sit fund af et gen, som er med til at udvikle sygdommen, men forskerne forsøger også at afdække faktorer, som vi har lettere ved selv at være herre over.

1000 studier gennemgået

Det er en sober artikel, men vi mangler stadig genetiske markører af årsagen til astma. Tvillingestudier fra det danske tvillingeregister vil muligvis kunne hjælpe til en afklaring.

Ronald Dahl, professor på lungemedicinsk afdeling, Århus Sygehus, og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab

»En mulighed er, at en mor med astma overfører sygdommen til barnet i fosterlivet eller via amning, som forfatterne til artiklen også selv foreslår. Studier - blandt andre vores egne - tyder på, at amning faktisk kan være en risikofaktor for eksem, og tilsvarende er måske tilfældet for astma, som udvikles i skolealderen,« siger Klaus Bønnelykke.

Konklusionen af metaundersøgelsen af astma hos børn af forældre med astma bygger på en gennemgang af samtlige 1000 studier, der er lavet gennem de seneste 50 år, som omfatter både mænd og kvinder med astma.

Morten Dahl har blandt andet været på jagt i arkiverne på universitetsbiblioteker for at grave oplysningerne frem, og samtlige data er gennemgået af to forskere. I sidste ende er 33 studier blevet brugt.

»Det har været et kæmpearbejde, og der har været mange samtaler over telefonen til USA. Men med min erfaring med statistisk epidemiologi har det været meget spændende at arbejde sammen med nogen, som praktisk har studeret mekanismerne i mus,« fortæller Morten Dahl, der ud over at arbejde på Herlev Hospital også er ph.d.-vejledningslektor på Københavns Universitet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.