Arkæodroner: Droner skal afsløre vores fortid fra luften
arkæologi droneflyvning

Umiddelbart kan man ikke se mange fortidsfund på billedet af marken her, men dronens perspektiv er måske et helt andet. Foto: Arne Døssing Andreassen

Umiddelbart kan man ikke se mange fortidsfund på billedet af marken her, men dronens perspektiv er måske et helt andet. Foto: Arne Døssing Andreassen

Kilde: 
03 februar 2020

Skjult under jorden eller i moser, søer og lavvandede kystområder ligger måske helt usædvanlige fund fra Danmarks fortid og venter på at komme frem i lyset.

Men mange af de steder kan arkæologerne ikke nå frem til fods.

Nu kan droneteknologi udviklet på DTU Space nå frem til jordens og vandspejlenes hemmeligheder.

Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

’Arkæodrone-projektet’, som det bliver kaldt, bliver sat i luften over otte områder i Danmark, hvor man tidligere har gjort bemærkelsesværdige fund.

LÆS OGSÅ: Laserteknologi revolutionerer dansk arkæologi

Det gælder for eksempel stormandsgården i Tissø, hvor mange i 1970'erne fandt bemærkelsesværdige fund såsom en guldkæde, der vejede mere end to kilo.

»Med det nye projekt får vi langt bedre muligheder for at opdage nye kapitler af danmarkshistorien,« siger Mads Dengsø Jessen, der er seniorforsker på Nationalmuseet og en af projektlederne i Arkæodrone-projektet i en pressemeddelelse.

Vi ved, at mange minder fra fortiden ligger skjult på svært tilgængelige områder såsom moser og søer, hvor arkæologer ikke kan komme frem til fods.

Arkæodrone-projektet bruger dronernes magnetiske og elektromagnetiske målinger samt 3D-overfladescanninger af jorden til at danne kort, som kan afsløre rester af bygninger, skibe eller våben under jorden eller vandoverfladen.

»Dronerne kan blive et kæmpe skridt fremad for arkæologien og dermed for vores viden om vores fælles historie,« siger Mads Dengsø Jessen.

Arkæodrone-projektet er et samarbejde mellem DTU Space, Nationalmuseet, Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Skanderborg Museum.

LÆS OGSÅ: Arkæologer afslører ukendt militærmagt fra jernalderen i Midtjylland

LÆS OGSÅ: Arkæologer med øjne i rummet

tkt

arkæologi droner

Her kan du både se en "topografisk scanning" og en "arkæomagnetisk opmåling", som tilsammen giver et indtryk af, hvordan undergrunden ser ud. Eller med andre ord: hvilke skatte, der kan ligge begravet der. Graffik: Arne Døssing Andreassen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.