Vækkeuret ringer, og du vågner med et tungt hoved og en snottet næse.
En fridag ville nok være en god idé, men opgaverne hober sig op på arbejdet.
Du hanker op i dig selv og tænker, at nu tager du en for holdet.
Men det er ikke så klogt i længden, hævder forskere fra Irland.
Problemet opstår dagen efter
Forskerholdets studie blev for nylig offentliggjort i Journal of Occupational Health Psychology.
Fænomenet, hvor folk fortsætter med at arbejde, selv når de er syge, kaldes 'presenteeism' på engelsk. Vores norske naboer kalder det ofte 'sygenærvær'. Ifølge studiet sker det først og fremmest, når medarbejderne ikke har nået deres arbejdsopgaver.
Og problemet opstår ifølge forskere dagen efter.
»Selvom det kan virke som en god idé at arbejde på trods af dårligt helbred for at nå arbejdsopgaverne, viser forskning, at det har en dominoeffekt på præstationen den næste dag,« siger Wladislaw Rivkin.
Han er professor i organisatorisk adfærd ved Trinity Business School i Dublin og er én af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.
Bør fraråde sygenærvær
At medarbejderne trodser feber og ondt i ryggen for at arbejde er måske til glæde for arbejdsgiveren. Men sådan burde det ikke være, hævder Wladislaw Rivkin.
»Ledere bør åbent fraråde sygenærvær ved at forsikre teammedlemmer om, at hvis de føler sig utilpasse, er det acceptabelt at reducere de daglige arbejdsopgaver og i stedet passe på deres helbred,« fortsatte han.
Når vi er syge, er vi drænet for mental energi. Det kræver en større indsats at koncentrere sig, og den koncentration kan vi først indhente dagen efter, mener forskerne.
Studiet blev gennemført under covid-19-pandemien i 2020. 126 medarbejdere med hjemmekontor loggede deres arbejde over 12 arbejdsdage. Dette resulterede i 995 daglige arbejdsobservationer.
8 ud af 10 arbejdede, selvom de var syge
At gå på arbejde, selvom du er syg, kan lyde som en dårlig idé, og der er mange grunde til, at folk gør det alligevel, viser forskning.
I en studie gennemført i Norge og Sverige i 2014 rapporterede 80 procent af nordmændene og 67 procent af svenskerne, at de var gået på arbejde, selvom de egentlig burde have meldt sig syge.
Ingrid Steen Rostad er lektor ved Institut for Ledelse og Organisation på BI i Trondheim.
»Medarbejderne kan føle sig pressede til at møde op, og nogle føler sig uundværlige på arbejdspladsen. Man kan tænke, at man belaster kollegerne ved at være væk, og at arbejdet hober sig op til senere.«
For andre kan det være et spørgsmål om samvittighed og moral.
»Sygenærvær kan også komme af motivation og lyst til at gå på arbejde,« siger Ingrid Steen Rostad til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
Smart investering
Steen Rostad peger på, at tidligere forskning understøtter de irske forskeres resultater.
»Ved sygenærvær får man ofte ikke nok restitution. Det er ofte hvile, der skal til, når vi er syge,« siger hun.
En hviledag kan således være en klog investering for både dig og virksomheden. At gå på arbejde, selvom man er syg, kan på sigt føre til længere sygemeldinger og andre helbredsproblemer.
- Tror du, pandemien har haft indflydelse på sygefraværet?
»Det afhænger af jobbet. For nogle er reglerne blevet klarere for, hvornår man skal være på arbejde og ikke. Andre har vænnet sig til at arbejde under andre forhold i hjemmet, og så også ved sygdom,« siger hun.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.