Arbejder du, selvom du er syg? Lad være, lyder det fra forskere
Ny forskning peger på, at en sygedag kan være en smart investering.
sygenærvær fravær sygdom ansatte arbejdsgivere

Næsen er tilstoppet, og arbejdsopgaverne hober sig op - men ifølge irske forskere kan det være klogt at holde en fridag. (Foto: Shutterstock)

Næsen er tilstoppet, og arbejdsopgaverne hober sig op - men ifølge irske forskere kan det være klogt at holde en fridag. (Foto: Shutterstock)

Vækkeuret ringer, og du vågner med et tungt hoved og en snottet næse.

En fridag ville nok være en god idé, men opgaverne hober sig op på arbejdet.

Du hanker op i dig selv og tænker, at nu tager du en for holdet.

Men det er ikke så klogt i længden, hævder forskere fra Irland.

Problemet opstår dagen efter

Forskerholdets studie blev for nylig offentliggjort i Journal of Occupational Health Psychology.

Fænomenet, hvor folk fortsætter med at arbejde, selv når de er syge, kaldes 'presenteeism' på engelsk. Vores norske naboer kalder det ofte 'sygenærvær'. Ifølge studiet sker det først og fremmest, når medarbejderne ikke har nået deres arbejdsopgaver.

Og problemet opstår ifølge forskere dagen efter.

»Selvom det kan virke som en god idé at arbejde på trods af dårligt helbred for at nå arbejdsopgaverne, viser forskning, at det har en dominoeffekt på præstationen den næste dag,« siger Wladislaw Rivkin.

Han er professor i organisatorisk adfærd ved Trinity Business School i Dublin og er én af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Bør fraråde sygenærvær

At medarbejderne trodser feber og ondt i ryggen for at arbejde er måske til glæde for arbejdsgiveren. Men sådan burde det ikke være, hævder Wladislaw Rivkin.

»Ledere bør åbent fraråde sygenærvær ved at forsikre teammedlemmer om, at hvis de føler sig utilpasse, er det acceptabelt at reducere de daglige arbejdsopgaver og i stedet passe på deres helbred,« fortsatte han.

Når vi er syge, er vi drænet for mental energi. Det kræver en større indsats at koncentrere sig, og den koncentration kan vi først indhente dagen efter, mener forskerne.

Studiet blev gennemført under covid-19-pandemien i 2020. 126 medarbejdere med hjemmekontor loggede deres arbejde over 12 arbejdsdage. Dette resulterede i 995 daglige arbejdsobservationer.

8 ud af 10 arbejdede, selvom de var syge

At gå på arbejde, selvom du er syg, kan lyde som en dårlig idé, og der er mange grunde til, at folk gør det alligevel, viser forskning.

I en studie gennemført i Norge og Sverige i 2014 rapporterede 80 procent af nordmændene og 67 procent af svenskerne, at de var gået på arbejde, selvom de egentlig burde have meldt sig syge.

Ingrid Steen Rostad er lektor ved Institut for Ledelse og Organisation på BI i Trondheim.

»Medarbejderne kan føle sig pressede til at møde op, og nogle føler sig uundværlige på arbejdspladsen. Man kan tænke, at man belaster kollegerne ved at være væk, og at arbejdet hober sig op til senere.«

For andre kan det være et spørgsmål om samvittighed og moral.

»Sygenærvær kan også komme af motivation og lyst til at gå på arbejde,« siger Ingrid Steen Rostad til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Smart investering

Steen Rostad peger på, at tidligere forskning understøtter de irske forskeres resultater.

»Ved sygenærvær får man ofte ikke nok restitution. Det er ofte hvile, der skal til, når vi er syge,« siger hun.

En hviledag kan således være en klog investering for både dig og virksomheden. At gå på arbejde, selvom man er syg, kan på sigt føre til længere sygemeldinger og andre helbredsproblemer.

- Tror du, pandemien har haft indflydelse på sygefraværet?

»Det afhænger af jobbet. For nogle er reglerne blevet klarere for, hvornår man skal være på arbejde og ikke. Andre har vænnet sig til at arbejde under andre forhold i hjemmet, og så også ved sygdom,« siger hun.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk