Antidepressiv medicin genopbygger hjernen
Hjerneområdet hippocampus skrumper, når man er deprimeret, men efter otte ugers behandling med antidepressiv medicin, så er hippocampus tilbage til sin normale størrelse igen, viser en ny undersøgelse.

Hjernen skrumper ved depression, og det giver ubehagelige symptomer som dårligere hukommelse og angst. Men en ny undersøgelse viser, hos nogle vokser hjernen tilbage efter otte uger med antidepressiv medicinsk behandling.
(Foto: Shutterstock.com

Hjernen skrumper ved depression, og det giver ubehagelige symptomer som dårligere hukommelse og angst. Men en ny undersøgelse viser, hos nogle vokser hjernen tilbage efter otte uger med antidepressiv medicinsk behandling. (Foto: Shutterstock.com

Forskere har været uenige om, hvor godt antidepressiv medicin egentligt virker. Nogle mener, at medicinen rent faktisk forårsager skader på hjernen. Andre mener, at medicinen tværtimod beskytter hjernen og forhindrer den i at skrumpe under depression.

Den sidstnævnte gruppe af forskere får nu opbakning fra en ny undersøgelse udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Molecular Psychiatry.

Undersøgelsen viser, at nogle depressive patienters hippocampus skrumper under depression, men efter otte ugers antidepressiv medicinsk behandling, så er den vokset tilbage til normal størrelse hos de fleste forsøgspersoner.

»Hjernen er i stand til at heles ved hjælp af medicinen. Det er et rigtigt positivt budskab at få ud til folk, der er bekymret for, hvad depressionen kan have gjort ved deres hjerne. Deres hjerne er altså i stand til at heles med den rette behandling,« siger Poul Videbech efter at have kigget på undersøgelsen. Han er til daglig professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Psykiatrien i Region Midtjylland.

Hjernen vokser tilbage

Forsøg har tidligere vist, at når man stresser mus, så skrumper deres hippocampus og de får samtidig symptomer, men hvis man bagefter giver dem antidepressiv medicin, så genopretter det omfanget af deres hippocampus. 

Fakta

Hjerneområdet hippocampus er forbundet med en lang række funktioner. For eksempel evnen til at huske, danne nye minder, stresshåndtering og følelser.

Hvis hippocampus bliver beskadiget, så er det meget sandsynligt, at man bliver dårligere til at huske og styre stress og angst, og det er præcist, hvad man kan se i depressive mennesker. Nogle af depressive klager over, at disse symptomer ikke ophører, selv efter at depressionen er forsvundet.

Kilde: Professor Poul Videbech.

»Når man er deprimeret, så er der meget høje niveauer af stresshormon i blodet, og det får hippocampus til at skrumpe. Det er enestående, at det her nu er vist i mennesker, for man kan ikke altid regne med, at det der gælder for dyr også gælder for os mennesker,« siger Poul Videbech.

Ikke alle får det bedre af medicin

Forskerholdet fra University of Manchester i England og Semmelweis University i Ungarn sammenlignede hjernescanninger af 39 deprimeredes hjerner med 66 raske og 29 tidligere deprimerede.

Scanningerne afslørede, at den grå hjernemasse i hippocampus var mindre hos de 39 deprimerede. Derefter satte forskerne dem på en behandling med en type antidepressiv medicin, kaldet SSRI, der efter otte uger genoprettede de fleste medicinerede deltageres hjerne til normal størrelse.

Antidepressiv medicin virker ikke på alle menneskers depressionssymptomer, og forskerne ved endnu ikke hvorfor. Måske skyldes det, at deres hippocampus ikke vokser tilbage.

»Man kan se, at nogle mennesker ikke får det bedre af medicinen, hvor andre får det godt. Hvis genoprettelsen af hippocampus spiller en central rolle i den forskel, så er det et godt skridt mod at forstå, hvorfor og hvordan medicinen virker,« siger Poul Videbech.

Antidepressiv medicin skal tages med omhu

Man skal altså tænke sig meget om, inden man bruger denne medicin. Det lange perspektiv i denne hjerneforskning er at kunne forudsige, hvem der vil have gavn af antidepressiv medicin, og hvem der ikke vil have gavn af det.

Professor Poul Videbech, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

Der kan følge en række bivirkninger med antidepressiv medicin. Derfor vil det være meget interessant at kunne forudsige, hvem medicinen virker for og hvem det ikke virker for.

»Det er jo enormt skuffende, hvis man går gennem en behandling med antidepressiv medicin uden et positivt resultat, men hvor der vil være seriøse bivirkninger,« siger Poul Videbech.

De typiske bivirkninger ved antidepressiv medicin er:

  • Øget angst i starten af behandlingen.
  • En hel del mister også deres lyst til sex.
  • Nogen får en øget appetit og tager på i vægt. Det kan skabe risiko for udviklingen af sukkersyge og være en belastning for hjertekar kredsløbet.

»Man skal altså tænke sig meget om, inden man bruger denne medicin. Det lange perspektiv i denne hjerneforskning er at kunne forudsige, hvem der vil have gavn af antidepressiv medicin, og hvem der ikke vil have gavn af det,« siger Poul Videbech og fortsætter:

»Man skal ikke glemme at der er gode alternativer til medicin, for eksempel psykoterapi. Så hvis man kan forudsige, at antidepressiv medicin overhovedet ikke vil virke, så kan folk spare at opleve bivirkningen.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk