Ammehjerne findes - og kan være godt for baby

Graviditetshormoner ser ud til at påvirke særlige steder i hjernen, der gør, at nogle kvinder oplever at få 'ammehjerne'. (Foto: Shutterstock)

Graviditetshormoner ser ud til at påvirke særlige steder i hjernen, der gør, at nogle kvinder oplever at få 'ammehjerne'. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
23 november 2022

Mor-hjerne, momnesia eller ammehjerne. Knap så kært barn har mange navne, og de er længe blevet brugt i sjov og dril om gravide kvinders eller nybagte mødres ‘hjernetåge’, der kan gøre, at de glemmer og har svært ved at holde fast i koncentrationen.

Nu viser ny forskning, at der kan være en biologisk grund til, at nogle gravide kvinder oplever svigt på øverste etage, og at det muligvis sker for at imødekomme det nye liv, der er på vej.

Det skriver mediet ScienceAlert. 

Vi ved fra tidligere forskning, at en graviditet kan reducere hjernens grå substans, det væv i hjernen, der har betydning for vores kognitive funktioner, såsom indlæring, hukommelse og fornuft.

I et nyt studie har hollandske forskere nu fundet stærke beviser for, at der er sammenhæng mellem en stigning i graviditetshormoner og ændringer i dele af hjernen, der påvirker vores indre tanker og dagdrømme.

Det har de fundet ud af efter at have skannet 40 nybagte mødres hjerner på fire forskellige tidspunkter:

  • Før graviditeten
  • Før og lige efter fødslen
  • Et år efter fødslen

Skanningsbillederne blev sammenlignet med lignende billeder fra 40 kvinder, som ikke var gravide. Samtidig fik de gravide kvinder testet hormoner gennem urinprøver i løbet af deres graviditet, og de udfyldte løbende spørgeskemaer og undersøgelser om deres søvnmønstre, redebygge-adfærd og niveau af psykiske lidelser. 

Resultaterne afslører, at graviditetshormoner også ser ud til at ændre på den måde, hjernen netværker, hos de kvinder der var gravide. Det gælder særligt regionerne i hjernen, der samlet kaldes standardtilstand, som aktiveres, når vi skifter fokus fra omverdenen til vores indre tanker. 

Hvorfor det sker, og hvad det er godt for, ved man stadig ikke, lyder det fra forskerne.

Men deltagernes svar i spørgeskemaerne åbner for mulige overvejelser. De peger på, at en ammehjerne kan hjælpe med oplevelsen af at binde sig til babyen og lette tiden efter fødslen, hvor den nybagte mor skal tilpasse sig en nyfødt og de nye adfærdsændringer, der følger med.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.