Amerikansk studie antyder: En anelse bedre chance for at overleve hjerteanfald, når lægen er en kvinde
Kilde: 
08 august 2018

Er der forskel på mandlige og kvindelige læger?

Det har forskningen tidligere vist tegn på, da et studie for nogle år siden konkluderede, at kvinder er de bedste læger, når det gælder kvaliteten af behandlingen.

Nu mener de amerikanske forskere bag et nyt studie, at det også har betydning, om patienten er af samme køn som sin læge, skriver The Guardian.

Forskerne undersøgte mere end 580.000 patienter fra skadestuer i Florida i perioden 1991-2010.

Her kunne de se, at mandlige og kvindelige patienter havde ens chancer for at overleve et hjerteanfald, når de blev behandlet af kvindelige læger - men når lægen var mand, faldt chancen for begge køn, og særligt for kvinder.

Helt præcist var chancen for overlevelse 1,5 procent lavere for kvinder behandlet af mandlige læger end for mænd behandlet af kvindelige læger. Det tyder ifølge forskerne på, at mandlige læger er udfordrede i at behandle kvindelige patienter.

En udenforstående forsker, Chris Gale, der er professor ved Faculty of Medicine and Health, University of Leeds (UK), gør opmærksom på, at resultaterne af studiet først og fremmest ikke uden videre kan overføres til andre lande, hvor der ikke nødvendigvis ses samme tendenser i sundhedssystemet.

Derudover er der nogle begrænsninger ved kun at se på lægerne i sidste led af behandlingen, altså skadestuen, i og med patienterne typisk forinden vil have været i dialog med adskillige andre læger.

Men han peger også på, at en mulig forklaring på studiets konklusioner kunne ligge i, at de stereotype patienter med hjerteanfald er midaldrende mænd med overvægt eller vaner som stort alkoholforbrug og rygning.

»Det, vi ved, er, at du som kvinde med hjerteanfald ikke nødvendigvis har de samme risikofaktorer - selvom det er meget mere sandsynligt, hvis du har en risikofaktor. Vi ved også, at kvinder, der får hjerteanfald, også har symptomer ligesom mænd, men kan udvise dem på en lidt atypisk måde,« siger Chris Gale til The Guardian.

Studiets egne forskere gætter på, at kvindelige patienter måske er mere trygge ved kvindelige læger.

Studiet er udgivet i tidsskriftet PNAS.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.