Amerikansk forskningschef nægter at tale til konferencer, hvis kønsfordelingen er skæv
Kilde: 
18 juni 2019

Har du nogensinde deltaget i en ‘manference’ eller et ‘himposium’?

Det har du ganske givet.

De to kreative engelske omskrivelser af nogle af videnskabsfolks yndlingsbeskæftigelser - konferencer og symposier (møde, hvor fagfolk diskuterer et bestemt videnskabeligt emne, red.) - refererer til den skævvredne kønsfordeling, der findes i rigtig mange forskningsmæssige sammenhænge.

Men nu skal det være slut. Det meddelte direktøren for det amerikanske National Institutes of Health (NIH), Francis S. Collins, for nylig i en officiel erklæring på NIH’s hjemmeside, skriver The New York Times.

»Jeg vil give klar besked om et bekymrende emne: Det er tid til at slutte traditionen med mandsdominerede paneldeltagere i videnskaben,« skrev Francis S. Collins blandt andet i erklæringen, hvor han giver udtryk for, at han ikke længere vil deltage i konferencer, der ikke aktivt tager stilling til kønsfordelingen.

LÆS OGSÅ: Professor: Krav om udlandsophold stopper kvinders forskerkarrierer

Francis S. Collins er en stor kapacitet i den amerikanske forskningsverden. Ikke kun i kraft af sin stilling, men også grundet sit arbejde som forsker, hvor han blandt andet er kendt for at have ledet The Human Genome Project (HGP), der fra 1990 til 2003 arbejdede med at kortlægge det menneskelige genom.

»Fra nu af vil jeg, når jeg overvejer invitationer som taler, forvente lige konkurrencevilkår, hvor forskere med alle baggrunde bliver overvejet som mulige talere. Hvis dette fokus på inklusion ikke er på agendaen, vil jeg ikke deltage,« skriver Francis S. Collins yderligere.

LÆS OGSÅ: Forsker: Verden kan lære af Sveriges kønsneutrale tiltag

Francis S. Collins kontante udmeldinger har skabt en bølge af optimisme blandt forskere, der tidligere har plæderet for større diversitet og mere inklusion ved videnskabelige konferencer.

»Jeg er forbløffet og vildt glad for hans erklæring,« fortæller Yael Niv, professor i neurovidenskab ved Princeton University, til The New York Times.

Hun har i årevis arbejdet for få flere kvinder repræsenteret ved neurovidenskabelige konferencer, og hun kalder Francis S. Collins udmelding for »kæmpestor«.

»Folk vil virkeligt gerne have ham på deres konferencer - han tiltrækker et stort publikum. Så når han siger, at ‘jeg kommer ikke som hovedtaler, hvis ikke jeg ser en passende repræsentation’, er det kæmpestort,« siger Yael Niv.

LÆS OGSÅ: Verdensstjernen Inge Lehmann forskede til hun fyldte 99 - men blev ignoreret i Danmark

En lang række prominente mænd i videnskaben har også støttet op om Francis S. Collins opfordring, skriver The New York Times.

Francis S. Collins tilkendegav også i sin erklæring, at det i nogle fagområder kan være svært at imødekomme krav om at få kvinder repræsenteret.

»Jeg vil gerne være rimelig omkring det her. Det eneste, jeg kræver, er, at man gør en indsats,« skrev han.

LÆS OGSÅ: Er diskrimination altid moralsk forkert?

LÆS OGSÅ: Dødstrusler og chikane holder kvinder fra at redigere Wikipedia-sider

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.