Alzheimer-hjerner indeholder større mængder herpesvirus
Det er omdiskuteret, om herpesvirus kan være med til at forværre sygdommen.
Alzheimers, herpes, virus, alderdom, demens

»Det er svært at sige ud fra det her studie, om herpesvirus fremprovokerer Alzheimers sygdom, eller om herpesvirus bare får mulighed for at sprede sig, når hjernen bliver ødelagt af sygdommen,« kommenterer lektor Hugo Lövheim fra Umeå Universitet. (Foto: Shutterstock.com)

 

»Det er svært at sige ud fra det her studie, om herpesvirus fremprovokerer Alzheimers sygdom, eller om herpesvirus bare får mulighed for at sprede sig, når hjernen bliver ødelagt af sygdommen,« kommenterer lektor Hugo Lövheim fra Umeå Universitet. (Foto: Shutterstock.com)

 

Det er stadig lidt af en gåde, hvad der forårsager demenstypen Alzheimer, som langsomt nedbryder hjernevæv og mentale funktioner.

Man ved, at affaldsstoffet beta-amyloid ophober sig i hjernen hos Alzheimerpatienter og slår deres celler ihjel, men man ved ikke præcist, hvorfor ophobningen sker. 

Nu viser en ny undersøgelse på døde Alzheimer-patienters hjerner, at der er flere rester af bestemte herpesvirus (se faktaboks om herpes) hos dem end hos raske og patienter med andre hjernesygdomme.

Samtidig finder forskerne, at virusserne tilsyneladende påvirker hjernens evne til at udskille beta-amyloid, og det kan gøre, at hjernen ophober mere beta-amaloid, som så forværrer sygdommen, skriver forskerne i forskningsartiklen.

»Disse fund åbner døren for nye muligheder for at undersøge behandlinger af en sygdom [dvs. Alzheimer], hvor vi har haft hundredvis af fejlagtige forsøg,« udtaler Sam Gandy i en pressetekst. Han er professor i neurobiologi på Icahn School of Medicine ved hospitalet Mount, USA, og seniorforsker bag den nye undersøgelse, der lige er udgivet i tidsskriftet Neuron. 

Historien kort
  • Alzheimerpatienter har større mængder herpesvirus i hjernen sammenlignet med raske og patienter med andre hjernesygdomme.
  • De patienter, der var hårdest ramt af Alzheimer op til deres død, havde også mest herpesvirus i hjernen.
  • Tesen om, at herpes-virus kan spille en rolle i udviklingen af Alzheimer, er omdiskuteret, og forskningen kan ikke afgøre, om herpesvirusser er årsag eller følgefænomen. 

På Umeå Universitet, hvor man også forsker i herpesvirus hos Alzheimer-patienter, er man begejstret for resultatet.

»Det er et imponerende, omfattende arbejde og et vigtigt bidrag til forskningsfeltet,« siger Hugo Lövheim, læge og lektor ved Umeå Universitet, til Videnskab.dk.

Hjerner fyldt med virus

I undersøgelsen analyserer forskerholdet genetikken i hjernevæv taget fra omtrent 500 Alzheimerpatienter, indhentet fra forskellige, uafhængige hjernebanker, for at se, hvilke typer genmateriale vævet indeholder.

Det samme gør de med væv fra raske og patienter med andre hjernelidelser, såsom progressiv supranukleær parese, der er en alvorlig men atypisk form for Parkinsons sygdom.

Samtidig kigger forskerholdet også på, hvor meget patienterne havde scoret på demens-skalaen op til, at de døde. 

Patienter med mest herpesvirus i hjernen havde sværest Alzheimer

Resultatet fra analysen viser, at:

  • Alzheimerpatienter har store mængder af herpesvirus-typerne HHV-6A og HHV-7 (se faktaboks) i hjernevævet sammenlignet med raske og patienter med andre hjernelidelser.
  • De afdøde patienter, som har mest herpesvirus i deres hjerner, blev vurderet til at have den største sværhedsgrad af Alzheimers-demens op til deres død.

Samtidig kan forskerne se, herpesvirusserne er i stand til at aktivere gener i hjernecellerne, man tidligere har forbundet med forringet evne til at udskille beta-amyloid og større risiko for at udvikle Alzheimers-sygdom.

»Jeg tror ikke, vi kan svare på, om herpesvirus er en primær årsag til Alzheimers sygdom. Men det er tydeligt, at de [virusserne, red.] forstyrrer cellenetværk [i hjernen, red.] og deltager i netværk, der direkte accelererer hjernen mod Alzheimer,« siger Joel Dudley i presseteksten.

Han er medforfatter til den nye forskningsartikel og lektor på Icahn School of Medicine ved hospitalet Mount Sinai.

Herpesvirus i mange varianter

Der findes i alt ni typer herpesvirus, hvor nogle er mere udbredte end andre.

Stort set alle mennesker har herpes i sig og i hjernen, vurderer professor Per Brøndsted Höllsberg, men det er langt fra altid, at man får symptomer på en herpesvirus-infektion.

Læs også boksen under artiklen.

Kilde: Professor Per Brøndsted Höllsberg.

Professor: »Meget spændende forskning!«

Det er et virkelig interessant og grundigt studie, siger professor Per Brøndsted Höllsberg.

»Det er en meget stor styrke, at de efter at have analyseret deres prøvemateriale, der inkluderede flere hundrede personer, har indhentet yderligere prøvematerialer af tilsvarende størrelse fra flere steder i USA. På disse nye materialer er forskerne kommet til det samme resultat,« siger Per Brøndsted Höllsberg, professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Han har ikke bidraget til forskningen, men forsker selv i herpesvirusset HHV-6A.

Desuden kigger forskerne på, om man finder disse virus hos alle, der har en sygdom i hjernen, eller om det er noget særligt for Alzheimerpatienter, fortsætter Per Brøndsted Höllsberg.

»Det gør man ikke, hvilket kunne tale for, at de har en særlig rolle ved Alzheimers sygdom. Det, synes jeg, er en væsentlig styrke ved studiet.«

Det giver yderligere god mening, at herpesvirus kan forværre Alzheimer ved at aktivere bestemte sygdomsfremkaldende gener i hjernen, vurderer Per Brøndsted Höllsberg.

»Vi ved for eksempel, at HHV-6A kan inficere celler i hjernen og i høj grad har evnen til at kunne påvirke genudtrykket i cellerne. Set i det lys er det ikke specielt overraskende, hvis lige præcis HHV-6A kan forværre Alzheimer,« siger Per Brøndsted Höllsberg.

Herpes, vaccine, behandling, test

Man har ikke en god behandling eller vaccine mod herpesvirus, som det er lige nu. Det skyldes til dels, at der er mange varianter af virussen, og at man ikke har udviklet en måde at teste, hvilken specifik variant folk har, og om den forårsager problemer. (Foto: Shutterstock.com)

Er herpes årsag til Alzheimer?

Idet undersøgelsen er lavet på døde mennesker, er det dog svært at sige, om herpesvirussen først er dukket op sent i sygdomsforløbet, eller om den har været med til at skabe sygdommen fra starten, siger Hugo Lövheim. 

»Det er svært at sige ud fra det her studie, om herpesvirus fremprovokerer Alzheimers sygdom, eller om herpesvirus bare får mulighed for at sprede sig, når hjernen bliver ødelagt af sygdommen. Det ville være interessant, hvis man kunne få data fra forskellige stadier i sygdomsforløbet,« siger Hugo Lövheim, som forventer, at det bliver svært, da man lige nu mangler teknologi til at studere virus i hjernen på levende mennesker.

Alzheimers sygdom

Alzheimer er den hyppigste årsag til demens og rammer cirka 3-4 procent af alle ældre over 65 år. 

Risikoen for Alzheimer øges, efterhånden som man bliver ældre. I aldersgruppen 65-69 år rammes knap 1 procent af Alzheimers sygdom, mens den rammer 20 procent af de ældre, som bliver over 90 år.

Alzheimers sygdom kan endnu ikke helbredes, men man har medicin, der midlertidigt dæmper symptomerne.

Kilde: Videnscenter for Demens

Herpes er svær at behandle 

Der er ikke nogen god behandling for HHV-6A. Der er nogle stoffer, som kan påvirke disse herpesvirus, men de er meget giftige for nyrerne. Der mangler altså behandlinger i øjeblikket, siger Per Brøndsted Höllsberg. 

»Man må se på muligheden for at lave vacciner mod specifikke herpesvirus, men det er traditionelt meget svært at lave de her vacciner,« siger han.

Det er yderligere et problem, at man mangler gode teknikker til at adskille om levende mennesker er smittet med HHV-6A eller det nært beslægtede HHV-6B.

Desuden er det svært at bruge dyr til at blive klogere på HHV-6A og HHV-7, da disse virus ikke trives i mus, og forsøg på aber har en række etiske problemstillinger.

Skal udvikle måder at identificere herpesvirus

Der skal altså udvikles en ny måde at genkende, hvilken virustype et levende menneske er smittet med. 

»Vi skal arbejde på at udvikle pålidelige biomarkører, som vil lade os identificere personer, der mest sandsynligt vil drage fordel af en behandling mod herpes,« skriver Joel Dudley i en mail til Videnskab.

Det er nemlig sådan, at langt de fleste mennesker har det nært beslægtede herpesvirus HHV-6B, så man skal lære at kunne finde de patienter, hvor HHV-6A er et problem.

Forskerholdet bag den nye undersøgelse har planer om i fremtiden at lede efter måder at identificere HHV-virus i levende mennesker.

»Vi planlægger at se på rygmarvsvæske og endda bruge billedteknologier i fremtidigt arbejde for at komme frem til strategier til at identificere levende individer, der potentielt kan drage fordel af en bestemt behandling mod herpes,« slutter Joel Dudley. 

Der er forskel på herpesvirusser

Selvom man ikke har haft symptomer på en herpes-infektion, vil herpesvirusset ligge latent i kroppen resten af livet.

Det behøver ikke nødvendigvis at give problemer, men hos nogle kan virusset med mellemrum blive aktivt og give symptomer.

F.eks. har stort set alle danskere HHV-6B, der smitter via spyt og giver en børnesygdom, der hedder tredagsfeber. Den finder forskerne bag den nye undersøgelse dog kun i nogle af områderne i hjernen hos Alzheimerpatienterne. 

Derimod fandt forskerne, at HHV-6A var udbredt i hjernen på Alzheimerpatienter, og man ved, at den i nogle tilfælde kan give hjernebetændelse.

Vi regner med, at HHV-6A ikke er nær så hyppigt forekommende som HHV-6B, men vi ved ikke, hvor udbredt HHV-6A præcis er i befolkningen, siger Per Brøndsted Höllsberg. 

Kilde: Professor Per Brøndsted Höllsberg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk