Alvorlige bivirkninger ved slankepille
Dansk studerende påviser at slankepillen Acomplia øger risikoen for depression og angst

Slankepillen Acomplia gør det, den skal. Den får folk til at tabe sig. Men desværre kan den mere end det: Psykisk skrøbelige personer har en øget risiko for at udvikle depression og angst, når de indtager Acomplia. Og nu viser en ny dansk undersøgelse, at disse bivirkninger er langt mere alvorlige, end hidtil antaget.

Bag undersøgelsen står Pernille Kruse Kristensen, der læser klinisk ernæring på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Selvom hun stadig er studerende har Pernilles undersøgelse så stor betydning, at den har ryddet forsiden på det seneste nummer af det læge-videnskabelige tidsskrift nr. 1, The Lancet.

Acomplia forbudt i USA

Professor Arne Astrup har hjulpet Pernille med artiklen. Han understreger i The Lancet's podcast, at lægerne skal være særlig opmærksomme på bivirkningerne ved slankepillen. Arne Astrup vil ikke forbyde Acomplia, da den faktisk er ret effektiv som slankepille, men psykisk skrøbelige personer bør holde sig fra pillen.

Det samme mener Lægemiddelstyrelsen. I foråret 2007 forbød den amerikanske 'lægemiddelstyrelse', FDA, brugen af Acomplia, da man allerede på det tidspunkt var klar over bivirkningerne.

Men i Europa bruges pillen og de danske myndigheder vil ikke ændre på det: "Vi har for nylig indskærpet over for de praktiserende læger, at de skal være meget opmærksomme på psyikiske bivirkninger", siger overlæge Steffen Thirstrup fra Lægemiddelstyrelsen til MetroXpress. Han har dog valgt at gentage denne advarsel på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside efter Pernilles undersøgelse.

3.000 overvægtige danskere fik ordineret Acomplia i 2006.

Sammendrag af undersøgelsen hos The Lancet - på engelsk

Lægemiddelstyrelsens advarsel om Acomplia

Interview med ArneAstrup i The Lancet's podcast

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.