Alkohol på hjernen: Sådan kommer du godt igennem festival-druk
‘Brainstorm’ har blandt andet samlet fem forskningsbaserede råd. Og så kigger værterne dybt i flasken og undersøger, hvad alkohol gør ved deres hjerner.

Iskolde drinks, lunkne øl og søde ciders. Roskilde Festival står for døren, og for manges vedkommende betyder det, at man ser stort på genstandsgrænsen. (Foto: Oliver Foerstner / Shutterstock)

Iskolde drinks, lunkne øl og søde ciders. Roskilde Festival står for døren, og for manges vedkommende betyder det, at man ser stort på genstandsgrænsen. (Foto: Oliver Foerstner / Shutterstock)

Festivalsæsonen er skudt igang, og for manges vedkommende betyder det også, at man får lidt mere indenbords end normalt.

Derfor har ‘Brainstorm’ i denne uge sat sig for at undersøge, hvad alkohol gør ved hjernen, og hvordan man bedst hjælper sin hjerne igennem festival-druk.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Til dette har redaktionen allieret sig med blandt andet David Woldbye, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet. Han forklarer, hvad der sker, når alkoholen tømmes i svælget, rammer blodbanen og går direkte i hjernen.

»Alkohol frigiver blandt andet dopamin i det område af hjernen, som er centralt for alle afhængighedsskabende stoffer, nucleus accumbens. Det resulterer i, at man bliver opstemt og får lyst til at drikke mere,« siger han.

Derudover går alkoholen ind og hæmmer nervecellernes aktivitet. Især i vores forhjerne, hvor man med gode gamle Freuds ord finder vores overjeg.

»Det er formentlig en af grundene til, at folks hæmninger typisk forsvinder, når man drikker alkohol,« forklarer David Woldbye.

LÆS OGSÅ: Alkohol misdanner fosterets hjerne

Fem råd og 60 sygdomme

Janne Schurmann Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, optræder også i podcasten.

Hun fortæller blandt andet, at alkohol er forbundet med risiko for over 60 forskellige sygdomme. Herunder skrumpelever men også forskellige former for kræft, der, hvor alkoholen er i direkte kontakt, som mundhulen, svælget og spiserøret.

Det lyder farligt, og det kan det også være, hvis man drikker for store mængder over lang tid - længere, end en festival.

Så der er altså hjælp at hente. Forskerne giver nemlig også fem forskningsbaserede råd til at komme igennem festivalerne uden at tage skade.

Du kan høre dette og meget mere i denne uges podcast, hvor værterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen også knapper et par piverter op og inficerer deres egne hjerner med alkohol.

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Branderten

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: