Alkohol på hjernen: Sådan kommer du godt igennem festival-druk
‘Brainstorm’ har blandt andet samlet fem forskningsbaserede råd. Og så kigger værterne dybt i flasken og undersøger, hvad alkohol gør ved deres hjerner.

Iskolde drinks, lunkne øl og søde ciders. Roskilde Festival står for døren, og for manges vedkommende betyder det, at man ser stort på genstandsgrænsen. (Foto: Oliver Foerstner / Shutterstock)

Iskolde drinks, lunkne øl og søde ciders. Roskilde Festival står for døren, og for manges vedkommende betyder det, at man ser stort på genstandsgrænsen. (Foto: Oliver Foerstner / Shutterstock)

Festivalsæsonen er skudt igang, og for manges vedkommende betyder det også, at man får lidt mere indenbords end normalt.

Derfor har ‘Brainstorm’ i denne uge sat sig for at undersøge, hvad alkohol gør ved hjernen, og hvordan man bedst hjælper sin hjerne igennem festival-druk.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Til dette har redaktionen allieret sig med blandt andet David Woldbye, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet. Han forklarer, hvad der sker, når alkoholen tømmes i svælget, rammer blodbanen og går direkte i hjernen.

»Alkohol frigiver blandt andet dopamin i det område af hjernen, som er centralt for alle afhængighedsskabende stoffer, nucleus accumbens. Det resulterer i, at man bliver opstemt og får lyst til at drikke mere,« siger han.

Derudover går alkoholen ind og hæmmer nervecellernes aktivitet. Især i vores forhjerne, hvor man med gode gamle Freuds ord finder vores overjeg.

»Det er formentlig en af grundene til, at folks hæmninger typisk forsvinder, når man drikker alkohol,« forklarer David Woldbye.

LÆS OGSÅ: Alkohol misdanner fosterets hjerne

Fem råd og 60 sygdomme

Janne Schurmann Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, optræder også i podcasten.

Hun fortæller blandt andet, at alkohol er forbundet med risiko for over 60 forskellige sygdomme. Herunder skrumpelever men også forskellige former for kræft, der, hvor alkoholen er i direkte kontakt, som mundhulen, svælget og spiserøret.

Det lyder farligt, og det kan det også være, hvis man drikker for store mængder over lang tid - længere, end en festival.

Så der er altså hjælp at hente. Forskerne giver nemlig også fem forskningsbaserede råd til at komme igennem festivalerne uden at tage skade.

Du kan høre dette og meget mere i denne uges podcast, hvor værterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen også knapper et par piverter op og inficerer deres egne hjerner med alkohol.

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Branderten

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk