Alkohol mindsker risikoen for astma
Hvis du drikker en lille smule alkohol hver uge, har du mindre risiko for at udvikle astma, viser ny dansk forskning.

Et glas alkohol om dagen kan have mange gode virkninger for dit helbred. Ny forskning viser, at moderate mængder alkohol reducerer risikoen for at udvikle astma. (Foto: Colourbox)

Et glas alkohol om dagen kan have mange gode virkninger for dit helbred. Ny forskning viser, at moderate mængder alkohol reducerer risikoen for at udvikle astma. (Foto: Colourbox)

Hvis du hører til dem, der drikker et glas vin i ny og næ, fordi du tror, det er godt for helbredet, så har du formentligt fat i den lange ende. De seneste års forskning har peget i retning af, at alkohol med måde er godt for bl.a. kredsløbet og giver vægttab, og nu ser det ud til, at også dine lunger har godt af det.

Forskere fra Bispebjerg Hospital har undersøgt 19.349 danske tvillinger på mellem 12 og 41 år og har kigget på sammenhængen mellem alkoholforbrug og udviklingen af astma. Deltagerne har fået udleveret spørgeskemaer ved begyndelsen og afslutningen på den otte år lange undersøgelse, hvor de blev bedt om at svare på spørgsmål om bl.a. alkoholforbrug og helbred.

»Det er gode data fra tvillingeregistret, og det er et simpelt, men godt studie, som viser en statistisk sammenhæng mellem astma og alkohol. Og det ser ud til, at et moderat alkoholindtag er beskyttende i forhold til udviklingen af astma,« beretter Sofie Lieberoth, der ret bemærkelsesværdigt har lavet undersøgelsen som sin bacheloropgave på medicinstudiet

Resultatet er netop offentliggjort på en konference for European Respiratory Society i Amsterdam med deltagelse af tusindvis af forskere fra hele verden.

Alkohol sænker astmarisikoen med en tredjedel

Spørgeskemaerne afslører ifølge de danske forskere, at man faktisk har størst risiko for at udvikle astma, hvis man slet ikke rører alkohol. Risikoen for at udvikle astma er:

  • 6 procent - hvis du slet ikke eller sjældent drikker alkohol
     
  • 4,5 procent - hvis du drikker meget
     
  • 4 procent - hvis du drikker moderate mængder alkohol, hvilket vil sige 1-6 genstande om ugen

»Det er jo interessant, hvis alkohol går ind og påvirker udviklingen af astma, men det er vigtigt at understrege, at der er brug for flere studier, før vi kan sige noget om, hvordan f.eks. livsstil spiller ind på risikoen. Ved at undersøge alle faktorerne, der er knyttet til udviklingen af astma, kan vi bedre forstå, hvad der er årsag til lidelsen,« siger Sofie Lieberoth.

Det er helt vildt at have fået så meget opmærksomhed om min bacheloropgave; superspændende!

Sofie Lieberoth

Forskerne tør endnu ikke sige noget om, hvorfor alkohol kan have en beskyttende effekt, men på konferencen blev der spekuleret i, at alkohol virker antiinflammatorisk - altså slår irritationer i f.eks. luftvejene ned.

Ekspert vil gerne se tilsvarende fund andre steder

Sofie Lieberoths undersøgelse er lavet sammen med Simon Francis Thomsen, Vibeke Backer, Kirsten Ohm Kyvik og Allan Linneberg, og de har allerede vakt international opsigt på konferencen i Amsterdam.

Andre danske forskere vil også gerne se flere studier, før de trækker for store konklusioner ud af resultaterne.

»Epidemiologiske studier af alkohol er vanskelige at tolke på, fordi alkohol i ekstrem høj grad er forbundet med andre livsstilsfaktorer, som kan være de bagvedliggende årsager. Andre studier har vist, at alkohol synes forbundet med øget risiko for astmaeksem.«

»Det er derfor afgørende, at se disse nye fund bliver gentaget i andre studier, før man kan fortolke deres betydning,« mener professor Hans Bisgaard, der er overlæge ved Dansk BørneAstma Center og en af Danmarks førende autoriteter på astma-området.

Undersøgelsen skal nu strikkes sammen til en videnskabelig artikel, der skal publiceres i et tidsskrift.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.