Aldrig set før: Sygdom får kvinde til at tisse alkohol
Læge undersøger urinprøve

En ny og højst usædvanlig tilstand får en kvinde til at tisse alkohol. (Foto: Shutterstock)

En ny og højst usædvanlig tilstand får en kvinde til at tisse alkohol. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
25 februar 2020

For første gang har læger observeret, at en levende person brygger alkohol i sin blære på grund af en usædvanlig medicinsk tilstand. Det skriver Science Alert.

Den mystiske sag begyndte, da en 61-årig kvinde med leverskader og dårligt behandlet diabetes besøgte University of Pittsburg Medical Centre Presbyterian Hospital i USA.

Kvinden skulle på venteliste til en levertransplantation.

Lægerne mistænkte, at hendes problemer skyldtes et skjult alkoholmisbrug, fordi der dukkede alkohol op i hendes urinprøver. De selvsamme prøver viste dog efter nærmere analyse, at kvinden ikke var alkoholiker.

 

Det hele blev endnu mere usædvanligt, da lægerne målte store mængder af glukose i kvindens urin. Glukose kendes også som blodsukker, og sygdommen diabetes er kendetegnet ved et for højt niveau af glukose i blodet.

Sammen med de høje niveauer af glukose fandt lægerne også høje mængder af gærsvampe i urinprøverne.

»Disse fund fik os til at teste, om gæret i blæren kunne gære sukker til at producere alkohol,« står der i sagsrapporten i Annals of Internal Medicine, skriver Science Alert. Og den teori viste sig at holde stik.

Lægerne observerede en utrolig høj alkoholproduktion i kvindens blære. Gæren i hendes blære, der kickstartede processen, blev identificeret som 'Candida glabtrata'; en gær, der findes naturligt i kroppen, men normalt aldrig i så store mængder.

Imens lægerne undersøgte kvinden, blev de opmærksomme på andre beskrivelser af lignende tilfælde, hvor der var blevet produceret alkohol i urinen. Det var dog kun tidligere set i døde mennesker og under eksperimenter udført inde i kroppen.

Den nyopdagede sygdom, som lægerne foreslår at kalde for enten 'bladder fermentation syndrome' eller 'urinary auto-brewery syndrome', minder om en kendt tilstand kaldet 'auto-brewery syndrome'.

Det er anden meget sjælden tilstand, hvor patienter bliver fulde bare ved at indtage kulhydrater. Videnskab.dk har tidligere beskrevet et af disse tilfælde i artiklen 'Nyt studie: Mand blev fuld, fordi hans tarme begyndte at brygge alkohol'.

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.