Albert Gjedde får stor, dansk pris for forskningsformidling
Den danske hjerneforsker Albert Gjedde har vundet årets forskningskommunikationspris for sine evner til at formidle svær forskning. Her kan du se en video om den garvede forsker.

 

Årets Forskningskommunikationspris går til professor og institutleder på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, Albert Gjedde.

Gennem sit mangeårige arbejde viser Albert Gjedde, at hjerneforskning er et vigtigt og spændende forskningsfelt. Han gør komplicerede emner forståelige uden hverken at gå på kompromis med den faglige kvalitet eller overforsimple resultaterne.

»Albert Gjedde er en levende og dedikeret formidler, som formår at gøre hjerneforskningens resultater, metoder og perspektiver nærværende og vedkommende for et bredt publikum,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard i begrundelsen for at vælge Albert Gjedde.

Det er Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, der hvert år uddeler Forskningskommunikationsprisen.

Albert Gjeddes 40 år med ludomani, Parkinsons og epilepsi

Albert Gjedde har i over 40 år forsket i hjernen og dens funktioner. Hans forskning har blandt meget andet ført ham omkring så forskellige arbejdsområder som Parkinsons, ludomani, epilepsi, misbrugssygdomme og depression.

Han har blandt andet undersøgt det oplevelsestrangsstyrende hormon dopamin, det såkaldte Gjedde-Patlak-plot og produceret masser af forskningsresultater om blod-hjernebarrieren.

»Da jeg fik at vide, at jeg fik prisen, reagerede jeg selvfølgelig med glæde og begejstring. Vi har efterhånden universiteter, der dækker hele landet, og det er da en ære at få en pris for at formidle sit stof på folkeuniversiteter fra Esbjerg til Emdrup,« siger Albert Gjedde.

Udover hans omfattende arbejde på flere forskellige forskningsinstitutter herhjemme, er Albert Gjedde også adjungeret professor på Johns Hopkins Hospital i USA og professor på McGill University i Canada. (Foto: FIVU)

Ud over at formidle sit stof gennem foredrag og i medierne har 66-årige Albert Gjedde taget initiativ til større formidlingsaktiviteter såsom Hjerneåret i 1997, Landsforeningen til Bekæmpelse af Hjernesygdomme, Hjerneforum og European Dana Alliance for the Brain.

Forskningskommunikationsprisen er ifølge Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser et skulderklap til Albert Gjeddes evner som formidler af de svære stofområder, han betræder.

 

Morten Østergaard og Kronprinsesse Mary overrækker prisen

Morten Østergaard uddeler prisen på baggrund af en indstilling fra Det Frie Forskningsråd, der har vurderet alle de indsendte ansøgninger.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary overrækker prisen til Albert Gjedde i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn, som løber fra den 19-21. april.

Prisen går til forskere med en skarp sans for præcis formidling og en dygtig evne til at skabe bred interesse for deres forskningsfelt.

»Prisen får mig ikke til at hvile på laurbærrene. For mig er det en anledning til at udvikle mine formidlingsevner og bestræbe mig på at gøre det endnu bedre,« siger Albert Gjedde.

Med prisen følger en præmie på 100.000 kroner. Forskningskommunikationsprisen er blevet uddelt siden 2004.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk