Akne kan øge selvmordsrisiko
Svenske forskere har fundet en sammenhæng mellem selvmord og akne. Statistikker om det kontroversielle aknemiddel Roaccutan indgik også i studiet, uden at der dog kunne dokumenteres en klar forbindelse.

Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Mange unge plages af akne. Det er velkendt, at lidelsen kan give mere eller mindre alvorlige former for psykosociale problemer.

Samtidig har Roaccutan, der er det eneste effektive middel mod rigtig svær akne, ofte stået for skud.

I fjor fik 7450 svenske patienter midlet, der er kendt for bivirkninger som tørre øjne, hårtab, påvirkning af leveren, kolesteroltal og muskler, men som også kan virke skadeligt på fostre.

Roaccutan har primært været under beskydning i forbindelse med rapporter om psykiske bivirkninger og risiko for selvmord.

Dyreforsøg har givet adfærdsændringer, imens flere forsøg dog peger i vidt forskellige retninger.

Nu forsøger ny svensk forskning at kaste lys over sammenhængende.

Flere selvmord

»Ved alle patienter med slem akne, bør man holde øje med deres psykiske helbred,« konkluderer lægemiddelsepidemiolog Anders Sundström fra Karolinska institutet i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Det skriver Dagens Nyheter.

Forskerne har samkørt data om 5700 svenskere, der fik Roaccutan i firserne, med patientregisteret og dødsårsagsregisteret.

I alt forsøgte 128 af personerne at tage deres eget liv, og 24 begik selvmord i perioden 1980 til 2001.

Selvom forskningsresultaterne ikke ligefrem er statistisk krystalklare, var selvmordsrisikoen for gruppen alligevel højere end for gennemsnitsbefolkningen.

Samtidig observerede forskerne, at risikostigningen begyndte allerede inden personerne fik Roaccutan.

Klare svar mangler

»Tendensen er ganske håndgribelig. Den svære akne i sig selv må spille en meget vigtig rolle i årsagen til selvmord, « siger Anders Sundström fra Karolinska institutet til Dagens Nyheter.

Hvorvidt årsagen er aknen i sig selv eller eksempelvis noget genetisk, giver studiet dog ikke svar på.

Selvmordsrisikoen var på sit højeste seks måneder efter Roaccutan-behandlingen var afsluttet.

Det kan være en effekt af midlet - eller have en helt anden årsag. Måske havde behandlingen ikke hjulpet. Måske havde den, men uden at selvværdet eller det sociale liv var forbedret. Heller ikke det giver resultaterne noget svar på.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker