Akne kan øge selvmordsrisiko
Svenske forskere har fundet en sammenhæng mellem selvmord og akne. Statistikker om det kontroversielle aknemiddel Roaccutan indgik også i studiet, uden at der dog kunne dokumenteres en klar forbindelse.

Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Svenske forskere har fundet forbindelse mellem akne og selvmord. (Foto: Colourbox)

Mange unge plages af akne. Det er velkendt, at lidelsen kan give mere eller mindre alvorlige former for psykosociale problemer.

Samtidig har Roaccutan, der er det eneste effektive middel mod rigtig svær akne, ofte stået for skud.

I fjor fik 7450 svenske patienter midlet, der er kendt for bivirkninger som tørre øjne, hårtab, påvirkning af leveren, kolesteroltal og muskler, men som også kan virke skadeligt på fostre.

Roaccutan har primært været under beskydning i forbindelse med rapporter om psykiske bivirkninger og risiko for selvmord.

Dyreforsøg har givet adfærdsændringer, imens flere forsøg dog peger i vidt forskellige retninger.

Nu forsøger ny svensk forskning at kaste lys over sammenhængende.

Flere selvmord

»Ved alle patienter med slem akne, bør man holde øje med deres psykiske helbred,« konkluderer lægemiddelsepidemiolog Anders Sundström fra Karolinska institutet i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Det skriver Dagens Nyheter.

Forskerne har samkørt data om 5700 svenskere, der fik Roaccutan i firserne, med patientregisteret og dødsårsagsregisteret.

I alt forsøgte 128 af personerne at tage deres eget liv, og 24 begik selvmord i perioden 1980 til 2001.

Selvom forskningsresultaterne ikke ligefrem er statistisk krystalklare, var selvmordsrisikoen for gruppen alligevel højere end for gennemsnitsbefolkningen.

Samtidig observerede forskerne, at risikostigningen begyndte allerede inden personerne fik Roaccutan.

Klare svar mangler

»Tendensen er ganske håndgribelig. Den svære akne i sig selv må spille en meget vigtig rolle i årsagen til selvmord, « siger Anders Sundström fra Karolinska institutet til Dagens Nyheter.

Hvorvidt årsagen er aknen i sig selv eller eksempelvis noget genetisk, giver studiet dog ikke svar på.

Selvmordsrisikoen var på sit højeste seks måneder efter Roaccutan-behandlingen var afsluttet.

Det kan være en effekt af midlet - eller have en helt anden årsag. Måske havde behandlingen ikke hjulpet. Måske havde den, men uden at selvværdet eller det sociale liv var forbedret. Heller ikke det giver resultaterne noget svar på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk